Sadelmakerbryggen mellom Børsen og Oslofjorden foreslås utviklet med to næringsbygg i tegl og en grønn park. Illustrasjon: Grape ArchitectsSadelmakerbryggen mellom Børsen og Oslofjorden foreslås utviklet med to næringsbygg i tegl og en grønn park. Illustrasjon: Grape ArchitectsSadelmakerbryggen mellom Børsen og Oslofjorden foreslås utviklet med to næringsbygg i tegl og en grønn park. Illustrasjon: Grape ArchitectsAdministrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland. Foto: Nicolas Tourrenc / Hav Eiendom

Slik vil Hav Eiendom bygge ut ved Børsen

Hav Eiendom og Grape Architects lanserer sine nyeste planer om utbygging av tomten mellom Børsen og Oslofjorden i Oslo.

– Målet er å skape levende arkitektur, som føyer seg inn i bybildet og danner grunnlaget for godt byliv, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, i en pressemelding fra Hav Eiendom tirsdag.

Eiendomsselskapet ønsker å utvikle tomten mellom Børsen og Oslofjorden, kalt Sadelmakerbryggen eller A5. Tomten brukes i dag som bussoppstillingsplass.

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland. Foto: Nicolas Tourrenc / Hav Eiendom
Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland. Foto: Nicolas Tourrenc / Hav Eiendom

– Visuelt ligger tomten der som et hull i tanngarden, og noe besøkende på Operataket ser rett over på. Det er viktig for Oslo, Bjørvika og den historiske Kvadraturen at vi ferdigstiller og revitaliserer dette området, sier Kalland.

I samarbeid med arkitektkontoret Grape Architects har Hav Eiendom utformet en plan om å utvikle en park mellom to næringsbygg med publikumstilbud i første etasje.

– Vårt mål er å omgi den planlagte parken med et rikt tilbud, som inviterer byens folk til samvær og opplevelser. Dette blir et sted for alle, fylt med liv og aktivitet fra morgen til kveld, sier Kalland.

Den grønne lungen mellom bygningene har navnet Groschparken, etter arkitekt Christian Heinrich Grosch, som blant annet har tegnet Børsen.

De nye illustrasjonene av prosjektet viser, ifølge pressemeldingen, en tydelig stedstilpasning. Byggene er planlagt utført i tradisjonell arkitektur med fasader av teglstein.

– Sadelmakerbryggen er omringet av gamle og ærverdige bygninger som Tollboden, Børsen og Havnelageret. Vi ønsker å vise vår respekt for den tradisjonelle arkitekturen og skape noe som komplementerer områdets estetikk, heller enn å bryte med den. Et stort glassbygg ville for eksempel stukket seg alt for mye ut, sier Kalland.

Daglig leder Christine Grape i Grape Architects forteller at de i størst grad har tilpasset de nye byggene til nabobygget Tollboden.

– Vi har gjort parken enda litt større, og tilpasset byggene til de historiske nabobyggene i enda større grad, sier Grape.

For å bistå Hav Eiendom med å kvalitetssikre den arkitektoniske retningen, har Hav Eiendom hyret inn Kurt Singstad fra MAD arkitekter og Inge Hareide fra KIMA som uavhengige konsulenter.

Hav Eiendom og Grape Architects skal levere inn planforslaget til behandling hos Plan- og bygningsetaten i april 2024.