Brannvesenet begynte natt til onsdag å få kontroll på brannen som oppsto ved Røysåsen i Moss i Østfold. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Skogbrannen i Moss: De evakuerte får flytte hjem

Spredningsfaren er over, men brannvesenet fortsetter slukkingen av skogbrannen i Moss. Alle de evakuerte fikk onsdag morgen flytte hjem.

– Politiets innsatsleder og innsatsleder fra brannvesen besluttet at man kan oppheve all evakuering av de siste 85 boligene. Moss kommune er informert om dette, opplyser Øst politidistrikt i 8-tiden onsdag morgen.

Skogbrannen startet sent tirsdag kveld i åssiden mellom Røysåsen/Mosseskogen og jernbanelinjen ved Sandbukta i Moss. Brannen spredde seg relativt raskt, og gjennom onsdagsnatten berørte den et område på cirka 40.000 kvadratmeter.

Grytidlig onsdag morgen opplyste brannvesenet at det fortsatt brant godt på stedet, men at de hadde god kontroll på flammene.

– Det vil pågå etterslukking med helikopter og brannmannskaper i flere timer, men det er ikke spredningsfare, opplyser politiet.

Mye røyk

Et skogbrannhelikopter og mannskaper fra Sivilforsvaret ble onsdag morgen satt inn i slukkingsarbeidet. Det brant da flere steder, også i skogbunnen.

Samtidig ble mannskapene som hadde jobbet gjennom natten, avløst av nye mannskaper fra Mosseregionen brann og redning, opplyser aksjonsleder Stein Didrik Laache i Movar, et interkommunalt selskap som blant annet leverer branntjenester i kommunene Moss, Rygge, Råde, Vestby og Våler.

Brannvesenet i Moss har fått bistand i slukkingsarbeidet fra brannstasjonene i Rygge, Vestby og Follo. Mannskapene fikk også hjelp fra lufta. Mye røyk gjorde det vanskelig for brannmannskapene, men et politihelikopter ble brukt for å gi bilder av hvor det var varmest og dermed størst flammer.

Krisestab

Noen beboere hadde fått flytte hjem igjen i løpet av natten, men først senere onsdag morgen fikk beboere i til sammen 85 husstander beskjed om at evakueringen var opphevet. Alle som ble evakuert ble tatt imot i Mossehallen der det ble opprettet et mottakssenter.

Kommunen satte krisestab like etter klokken 2, og representanter fra både kommunen og politiet var på plass i Mossehallen for å registrere de evakuerte.

Det er ikke meldt om skader på materiell eller personer i forbindelse med skogbrannen.

Sterk vind

Allerede tidlig natt til onsdag opplyste politiets innsatsleder på stedet til NTB at brannvesenet hadde kontroll på hvordan skogbrannen spredte seg.

– Brannvesenet har en plan. De har sluppet brannen fram til der den er nå med vilje. Der er det utstyr, og de er klare til å angripe den. Innledningsvis var brannen så kraftig at det ikke var mulig å gjøre noe, men nå er den på toppen av høyden. Nå har vinden roet seg, så nå vil brannvesenet bruke ressurser fra tre sider for å slukke den, sa innsatsleder Johnny Sannes i Øst politidistrikt.

Sterk vind var lenge en utfordring for brannmannskapene, og skogbrannen spredte seg i retning mot bebyggelse.

– Det er roligere vindforhold nå, og ifølge værprognosene forventes svakt økende vind og nedbør fra i formiddag, sier Laache.

Østfoldbanen åpnet

Østfoldbanen mellom Vestby og Moss ble stengt, og NSB måtte trå til for å organisere alternativ transport. I 4-tiden gikk imidlertid togtrafikken mellom Vestby og Moss som normalt, men ett spor var onsdag morgen fortsatt stengt.

– Togtrafikken er nå i gang igjen, etter at all trafikk forbi stedet ble stengt i natt. Brannvesenet og Bane Nor har vurdert det som forsvarlig å åpne for togtrafikk på ett av to spor på strekningen ved skogbrannen, sier Laache.

Han forteller at det er etablert sikkerhetssoner mellom togsporene og brannmannskapene og skogbrannhelikopteret.

– Trafikken kan opphøre på kort varsel, om situasjonen endrer seg. Vi henviser til Bane Nor for ytterligere informasjon, sier han.

NSB opplyser på sine sider at man må regne med forsinkelser.