I siste utgave av Byggeindustrien forteller 21 år gamle «Ida», som er lærling i byggenæringen, om trakassering på byggeplasser. I løpet av tre år har hun opplevd at kollegaer tar på henne uoppfordret, kaller henne en madrass og danner sirkler foran kvinnegarderoben.
Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, reagerer sterkt.
– Dette er selvfølgelig helt uakseptabelt og svært beklagelig. Arbeidsmiljøloven § 4-3 (3) krever at arbeidstakere ikke skal utsettes for trakassering og annen utilbørlig opptreden. Dette må lederne i bedriftene i samarbeid med de ansatte ta tak i, sier han.
– Må endre kultur og holdninger
Metha Marie Leonhardsen i mangfoldsnettverket Diversitas tror «Ida» har helt rett når hun sier at mange kvinner som opplever diskriminering ikke tør å si ifra.
– Alle selskaper bør ha en anonym varslingstjeneste som kan brukes til å melde fra om slike ting. Hvis selskapet du jobber i ikke har det, anbefaler vi sterkt å etterlyse det. Det er utrolig viktig at slike forhold alltid meldes fra om hvis vi skal få til holdningsendringer.
Hun syntes også det er trist at en ung jente i starten av sin karriere skal oppleve trakassering.
– Dessverre vet vi at dette forekommer i bransjen vår, og vi trenger å høre disse historiene. Som Ida selv sier må vi endre både kultur og holdninger. Vi i Diversitas håper å kunne bidra sterkt til å komme denne typen trakassering til livs, og bidra til å bevisstgjøre hele bransjen, sier hun.
– Hva må næringen gjøre for å hindre diskriminering og trakassering av kvinner?
– Vi må jobbe bevisst og målrettet med mangfoldsarbeid gjennom hele organisasjonen fra styret og toppledelse, og ut i produksjonen. Og det holder ikke at noen få er flinke, vi må klare å engasjere hele bransjen. Diversitas holder jevnlig samlinger og seminarer hvor man kan lære hvordan man kan jobbe med dette. Vi jobber sammen for å finne tiltakene som gir effekt.
– Store byggherrer og entreprenører snakker ofte varmt om å rekruttere og å legge til rette for flere kvinner til næringen. Følges det godt nok opp i praksis?
– Per dags dato er svaret nei, men vi ser en stor vilje og motivasjon fra selskapene til å jobbe med dette, og alle skjønner at det må skje en endring. Vi velger å tro at vi kommer tii å se en stor forbedring på dette feltet i bransjen vår i årene fremover, og skal selvsagt bidra med det vi kan.
Kontinuerlig arbeid
Sandnes sier BNL i samarbeid med Fellesforbundet har laget kjøreregler som kan danne et godt utgangspunkt for hva slags regler man skal ha på arbeidsplassen.
– BNL har over tid jobbet med å rydde hindringer for at kvinner velger byggenæringen. Våre kjøreregler for byggenæringen ble utarbeidet for å sette dette høyere på dagsorden og hjelpe bedriftene, sier han.
Sandnes mener innsats mot diskriminering og trakassering er et kontinuerlig arbeid som må prioriteres høyt.
– Vi har flere gode eksempler på gode prosjekter hvor dette har lykkes, samtidig er dette noe som verken entreprenører eller byggherrer må slutte å jobbe med siden vi er langt fra i mål, sier Sandnes.
- Nøkkelord
- BNL
- Entreprenører
- Ida-saken