Dag Terje Andersen vil ha dugnadsavklaring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Arbeiderpartiet:– Skal ikke være lov å kalle kommersiell virksomhet dugnad

Arbeiderpartiet og tidligere arbeidsminister Dag Terje Andersen ber regjeringen om dugnadsavklaring.

– Vil regjeringen komme med klarere regler for dugnadsarbeid, og når kan vi i så fall forvente at dette blir lagt fram, er ordlyden i spørsmålet som onsdag gikk fra Arbeiderpartiets fraksjonsleder for arbeidslivsspørsmål, Dag Terje Andersen til arbeids- og sosialminister, Anniken Hauglie (H).

- Ikke lov å gjemme kommersiell virksomhet
Bakgrunnen for det skriftlige spørsmålet til statsråden, er at departementet mandag opphevet Direktoratet for arbeidstilsynets vedtak om pålegg om minstelønn og føring av timelister for Smiths venner sitt dugnadsselskap Fjordteam.

– Uten å ta stilling til denne konkrete saken, så ønsker vi en avklaring i dugnadsspørsmålet. Vi skal støtte og stimulere dugnadsarbeid økonomisk, men det skal ikke være lov å gjemme kommersiell virksomhet og samtidig kalle det dugnad, sier Dag Terje Andersen til Byggeindustrien.

- Vil ikke mistenkeliggjøre dugnad

Han sier han har stor tiltro til Arbeidstilsynet og vil derfor vite hvorfor departementet har vurdert saken annerledes enn direktoratet og Arbeidstilsynet.

– Spørsmålet mitt er åpent, og er ikke stilt for å mistenkeliggjøre dugnadsarbeid. Jeg kommer selv fra en bygd med mye dugnad, og har hugget lysløype uten at det var noen kommersielle interesser i det. Men å organisere arbeid med kommersielle hensikter og kalle det dugnad, er noe annet, sier Andersen.

Også NHO Service og Fellesforbundet har bedt regjeringen om klarere grenser mellom hva som er næringsvirksomhet og hva som kan regnes som dugnad.

- Prinsipielt viktig

Dugnadsselskapet Fjordteam har i en pressemelding selv uttalt at de mener saken er prinsipiell viktig for flere enn dem selv.

– Fjordteam AS, og vår eier Brunstad Kristelige Menighet Sandefjord, har alltid vært opptatt av å gjøre alt riktig i henhold til gjeldende lover og regler. Vi er derfor selvfølgelig meget tilfreds med at departementet er enige i vår forståelse av saken, og nå gir oss fullt medhold. Dette er en avgjørelse som er prinsipiell viktig både for den virksomhet vi driver, og for andre frivillige organisasjoner som baserer sin drift på dugnadsinnsats, sa styreleder Kjell Kronstad i en pressemelding da avgjørelsen til departementet ble kjent.