Guro Hauge, fagansvarlig for bygg og materialer i Zero. Foto: Caroline Dokken Wendelborg

Zero: - Mæland må gripe muligheten

Miljøstiftelsen Zero mener kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland bør lytte til byggenæringen når de ber om strengere miljøkrav i byggeforskriftene.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland uttalte seg til Byggeindustrien denne uken om byggenæringens ønske om strengere krav til klimagassutslippene fra byggevarer.

Rockwool-sjef Morten Andersen, administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco Norge, Veidekke-konsernsjef Jimmy Bengtsson, miljø- og innovasjonsdirektør Kjersti Folvik i Aspelin Ramm og Protan-konsernsjef Erik Øyno mener byggeforskriftene er et fint sted å starte hvis regjeringen skal legge til rette for mer miljøvennlig bygg og anlegg i Norge.

Mæland svarer at næringen selv må ta ansvar for å produsere mer miljøvennlig uten hverken pisk eller gulrot fra myndighetene.

‒ I innlegget spør næringen etter krav. Det synes jeg kan virke litt passivt. Hvorfor vente på et krav? Hvis dere mener dere har løsningene nå, hvorfor tar dere de ikke i bruk og får et konkurransefortrinn for framtiden. Her må næringen kjenne sin besøkelsestid, sier Mæland.

Viktig grep

Fagansvarlig for bygg og materialer i miljøstiftelsen Zero, Guro Hauge, bekrefter overfor Byggeindustrien at Mæland nok også bør kjenne sin besøkelsestid i denne saken.

– Definitivt. Statsråden er avhengig av at byggenæringen leverer på klima, og vi mener hun må gripe muligheten som næringen tilbyr henne. Gjennom dette kan Mæland stå igjen som en som tok grep for klimaet, som styrket norsk industri og som lyttet til den unisone beskjeden om at vi ønsker strengere krav om mer miljøvennlige bygg og anlegg, sier hun.

Grønn utvikling

Hauge viser til blant annet BNL-sjef Jon Sandnes sitt innlegg hvor han også reagerer på statsrådens svar til næringen, og påpeker at byggenæringen står foran enorme investeringer, og dermed enorme muligheter.

– Hvis vi kan vri de investeringene slik at man premierer mer miljøvennlig drift, vil det ha stor betydning. I dag har vi ikke virkemidler som stimulerer til miljøvennlig produksjon. Resirkulert stål fra Mo i Rana konkurrerer i dag på samme vilkår som billig jomfruelig stål med høye utslipp som importeres fra utlandet. Analyser fra byggevareindustrien viser at norske varer har lavere utslipp enn importerte varer, så dette vil også stimulere norsk industri. Hvis vi ønsker grønn industri i Norge, treger vi riktige rammebetingelser, sier Hauge.

Hun berømmer byggenæringen som spør om strengere krav.

– Det er ikke ofte at næringslivet banker på døren på denne måten, og Mæland bør gripe muligheten hvis regjeringen ønsker å nå Paris-målene vi har forpliktet oss til. Produentene roper ikke om subsidier her, de ønsker bare rammebetingelser som belønner miljøvennlige produkter. Du kan ikke tro at markedet skal løse dette selv når det ikke finnes incentiver for det, sier Hauge.