Martin McGloin og Pål Berntsen – begge Airthings og Tommy Hagenes i Energy Control.
Martin McGloin og Pål Berntsen – begge Airthings og Tommy Hagenes i Energy Control.

Opplever pågang etter selvstyrte bygg

Ved hjelp av IoT-sensorer har næringsbygget i Bergen blitt et selvstyrt bygg. Nå står flere for tur

Selskapet Energy Control har spesialisert seg på sensorstyring og teknisk oppgradering av eksisterende næringsbygg. De har kontor i Krokatjønnveien 11C i Bergen, hvor de de siste årene har etablert en egen lab for testing av ny eiendomsteknologi.

Bygget har i løpet av få uker blitt et selvstyrt bygg ved hjelp av IoT-sensorer. Nå opplever Energy Control og Airthings pågang av eiendomsaktører som ønsker det samme for sine bygg, ifølge en pressemelding.

– Vi har blitt enige om at vi i første omgang skal kjøre den samme oppgraderingsprosessen i 50 bygg. Så langt har vi 38 bygg, hvor eierne har meldt seg og ønsker det samme for byggene sine, sier gründer og daglig leder Tommy Hagenes i Energy Control.

I de samme lokalene som Energy Control sitter også Airthings, som har blitt ledende innen utvikling av IoT-sensorer for eiendomsbransjen.

– Vi har hatt et felles utviklingsprosjekt, og sammen har vi nå fått 500 sensorer til å gå fra å måle og samle data, til å faktisk styre bygget. Dette gjør de nå helt uten bruk av det tradisjonelle SD-anlegget. Sensorene har tatt over styringen av bygget, sier Hagenes.

Når sensorene registrerer verdier under eller over en forhåndsinnstilt terskelverdi, så justerer de automatisk luftmengder og temperatur. Det innebærer at inneklimaet til enhver tid holdes optimalt i forhold til hvor mange som er i bygget.

– Vi har den siste tiden gjort de samme grepene i flere andre bygg, men da ved bruk av det eksisterende SD-anlegg. Den store forskjellen er at vi nå har gjort det uten å bruke SD-anlegget, sier Hagenes, som legger til at SD-anlegget med dette er disruptet.

Sensorene er trådløse og går på batteri med lang levetid. Det betyr at hele styringen av bygget gjøres trådløst.

– En jobb som før tok månedsvis og kostet millioner, kan nå gjøres på noen uker og til rundt regnet 20 prosent av kostnaden, opplyser Hagenes i meldingen.

Samarbeidsavtalen med Airthings innebærer at de skal rulle den samme løsningen ut i til sammen 50 bygg.

– Dette er gøy for oss som jobber med dette til daglig, men det innebærer faktisk et kvantesprang for bygg- og eiendomsbransjen. Dette er bare begynnelsen på den disrupsjonen vi vil se i bygg- og eiendomsbransjen i årene som kommer, sier Hagenes.