Arbeidere som har jobbet for Condotte på Follobanen-prosjektet, sliter nok en gang med å få utbetalt penger de har krav på. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand

Lønn og feriepenger for Condottes Follobanen-arbeidere uteblir

Nok en gang sliter Condottes Follobanen-arbeidere med å få utbetalt penger som de har krav på fra den italienske entreprenøren.

Det er andre gang på litt over en måned at Condotte-arbeidere som har jobbet på Follobanen sliter med å få utbetalt penger de har krav på.

Forrige gang lønningene uteble, gikk det flere uker før alle hadde fått lønningene sine på konto.

Nå er det problemer igjen.

Ifølge Norsk Arbeidsmandsforbund skulle de timelønnede arbeiderne hos den utkastede Follobanen-entreprenøren fått den siste lønnsutbetalingen 25. mars.

Onsdag 4. april, godt over en uke senere, er det fortsatt ikke kommet penger inn.

– Denne gangen er det ekstra ille, fordi dette gjelder den aller siste utbetalingen og da har de også krav på feriepenger. Derfor er det snakk om en ganske stor utbetaling som skal skje nå. Vi har heller ikke fått noen form for garantier fra bankene, slik vi fikk forrige gang, sier distriktssekretær Eirik Wangen Næss i Norsk Arbeidsmandsforbund til Byggeindustrien.

100 medlemmer

Fagforeningen har rundt 100 medlemmer som har vært fagarbeidere på prosjektet. I tillegg har rundt 100 funksjonærer jobbet på Follobane-prosjektet for Condotte i Norge.

– Jeg antar at situasjonen er den samme for funksjonærene. For oss er saken veldig komplisert i og med at Condotte hadde et norsk NUF som nå ikke har midler, mens selskapet i Italia er under konkursbeskyttelse, sier Næss.

Kritisk til Bane NOR

Norsk Arbeidsmandsforbund er kritisk til hvordan Bane NOR har håndtert saken.

– Bane NOR har skapt problemer for våre medlemmer. De har hevet en kontrakt med en entreprenør, men hvilket ansvar sitter de med i etterkant? Og hva skjer i forhold til at en av lederne i selskapet er arrestert i Italia? Det er mange spørsmål som reiser seg i forbindelse med denne saken, og vi må nå jobbe politisk for å få avklart hvilket ansvar man har når man tar inn utenlandske bedrifter og slike ting oppstår, sier Næss.

Han peker på at Bane NOR selv har uttalt at de er fornøyde med det faglige arbeidet som entreprenøren og arbeiderne på prosjektet har gjort.

– Her er det de stakkars arbeiderne som sitter igjen de store taperne, mener han.

Ifølge Næss ligger saken nå hos den juridiske avdelingen i LO.

Beklagelig, mener Bane NOR

Byggeindustrien har stilt Bane NOR og Follobane-prosjektet spørsmål om Condottes manglende lønnsutbetalinger.

I en e-post svarer de slik på kritikken fra Norsk Arbeidsmandsforbund:

– Condottes håndtering av situasjonen tidligere i år, ledet til at Bane NOR var nødt til å heve kontrakten. Det er dette som har skapt problemer, både for Condottes arbeidstakere og Condottes kunder. Bane NOR har fått høre (tirsdag journ. anm) at de ansatte i Condotte ikke har fått lønn for mars. Det er beklagelig, men det er Condotte som er arbeidsgiver og som har avtale med de ansatte, skriver Follobane-prosjektet i e-posten.

De viser til at statens lønnsgarantiordning vil kunne slå inn for de Condotte-ansatte i NUF (Norskregistrert utenlandsk foretak), dersom Condotte ikke utbetaler lønn til de ansatte, melder oppbud eller går konkurs.

– Der gjelder lønnsgarantiordningen når det er innbetalt arbeidsgiveravgift til folketrygden og ordningen gjelder de som har arbeidet i Norge. Det er mange selskaper i Norge med utenlandske eiere som kommer inn under de norske velferdsordningene når de opererer i Norge, skriver Follobane-prosjektet og viser til at andre regler gjelder for de ansatte i Condotte Roma da det ikke er betalt arbeidsgiveravgift til Norge for denne gruppen.

– Disse vil således ikke komme inn under den norske lønnsgarantiordningen. Utover dette ønsker ikke Bane NOR å kommentere saken og må vise til Condotte selv eller til Condottes representant her i Norge (advokatkontoret Schjødt), skriver Bane NOR i e-posten til Byggeindustrien.

Byggeindustrien har vært i kontakt med Condottes juridiske representanter i Norge, advokatfirmaet Schjødt, men de hadde på vegne av sin klient ikke mulighet til å komme tilbake med svar på våre spørsmål onsdag.