Gjøvikbanen åpnet etter skogbranner

Gjøvikbanen er mandag kveld åpen for trafikk igjen etter å ha vært stengt i over et døgn, ifølge NSB.

– Gjøvikbanen er nå åpen igjen. Takk til brannvesen og frivillige for deres innsats med slukkingen. Takk til passasjerene for deres tålmodighet, melder NSB på Twitter. Også Bane Nor bekrefter at strekningen er åpnet.

Søndag kveld oppsto det skogbranner langs Gjøvikbanen, mellom Sandermosen i Oslo og Hakadal, og de fortsatte utover mandag.

Klokken 23.10 mandag kveld melder Bane Nor at brannen langs linjen nå er slukket.

Flere branner

Ifølge brannvesenet i Oslo brant det mandag ettermiddag to steder i Maridalen. Ved Sandermosen ble det satt inn helikopter i arbeidet med å slokke en rundt to mål stor brann. Også et slokketog har bistått.

Ifølge NRK begynte det mandag kveld å brenne også flere steder nærmere Kjelsås.

Den opprinnelige prognosen tilsa åpning av banen klokka 14, men dette ble forskjøvet på grunn av de nye brannene.

Klokken 23 melder NSB at strekningen Oslo S–Hakadal er åpnet for trafikk, men at det fortsatt kan oppstå forsinkelser og innstillinger inntil de er i normal drift igjen.

Har satt inn vannvogner

Bane Nor omtalte slokkingsarbeidet som krevende og har hatt alt disponibelt mannskap ute for å bistå brannvesenet.

– Vi har hatt tre vannvogner gående hele natten. Det brenner flere steder, og avstandene er store. En fjerde vannvogn fra Kongsvinger er nå på vei inn. Ved Nittedal er det forsterket med folk og utstyr fra Jaren og Kongsvinger. Dette er en krevende situasjon da brannen har blusset opp igjen, og det er uvisst når banen kan åpne igjen, sa Tore Fjukstad, direktør for område øst i Bane Nor, mandag ettermiddag.

Nå når strekningen åpnes igjen, vil det være brannvakter fra Bane Nor og Sivilforsvaret til stede.

Gnister fra togbremser

Gjøvikbanen måtte stenges søndag kveld på grunn av brann. Ifølge NRK kjørte et godstog med bremsene på, noe som gjorde at gnister startet en 11 kilometer lang skogbrann langs toglinjen.

Overfor lokalavisa Varingen bekreftet CargoNet at det var et av deres tog som forårsaket brannen søndag, og at dette trolig skyldtes en teknisk feil. Havarikommisjonen skal granske hendelsen.

Innbyggere i området har hjulpet til med å slukke brannene. En av dem som var på stedet, Christine Rehn Jensen, sa til NRK søndag kveld at rundt 50 personer hadde møtt opp, og at de lagde lenker med bøttene der brannbiler ikke nådde fram.

Innsatsleder Ivar Myrbø sa til Romerikes Blad at han var overveldet over innsatsen.

– Innsatsen til lokalbefolkningen har vært fenomenal. Et sted koblet brannvesenet på slangen og overlot den til de sivile før de reiste videre til neste sted, fortalte han.

Få ledige busser og taxier

Grunnet planlagt arbeid i Lieråsen tunnel går det for tiden flere tog enn normalt på Gjøvikbanen, inkludert togene mellom Oslo og Bergen.

– Det er dessverre få tilgjengelige busser/taxier. Vi ber passasjerer om å vurdere andre transportmidler. Passasjerer lokalt mellom Oslo S og Kjelsås henvises til Ruters busser/T-bane, opplyser NSB.

For trafikken på Bergensbanen er det satt opp busser til Drammen. Tidlig mandag kveld gjorde feil med strømtilførselen at all trafikk sto mellom Asker og Eidsvoll.