Illustrasjon: HRTB Arkitekter

Brynseng skole blir FutureBuilt-prosjekt

Undervisningsbygg bygger nå Brynseng skole, som får et av Norges største fasadeintegrerte solcelleanlegg.

Det skriver Undervisningsbygg Oslo KF i en pressemelding via byrånettsiden mynewsdesk.com.

Brynseng skole planlegges, ifølge meldingen, som en pilot på «nesten nullenergibygg». Skolen bygges etter passivhus-standard, og opp mot 90 prosent av oppvarming- og varmtvannsbehovet dekkes av varmepumpe med brønnpark. Et fasadeintegrert solcelleanlegg på 1.000 kvadratmeter skal produsere rundt 100.000 kilowattimer per år, skriver Undervisningsbygg i pressemeldingen.

– Dette blir Norges mest energieffektive skolebygg, og med Brynseng skole løfter vi oss mot fremtidens energikrav, uttaler Bodil Motzke, miljørådgiver i Undervisningsbygg.

Brynseng skole er en ny barneskole i bydel gamle Oslo. Skolen blir en 4-parallell barneskole med elever fra første til syvende trinn for omtrent 840 elever og 110 ansatte. Skolebygget er organisert over 6 etasjer med flerbrukshall og garderober i de øverste etasjene.

Enova-støtte

– Det er flott at Enova støtter dette prosjektet og ser potensialet i at vi får fram forbildeprosjekter med fasadeintegrerte solceller, sier Birgit Rusten, programleder i FutureBuilt.
– EUs nær nullenergi-direktiv inntrer i 2020, og vi i FutureBuilt er fornøyde med at Undervisningsbygg går foran i utviklingen av nye miljøløsninger, fortsetter hun.

Bodil Motzke sier at flerbrukshallen får en transparent og høyisolerende fasade, som vil redusere behovet for kunstig belysning.

Det vil også bli utarbeidet et klimagassregnskap i prosjektet i tråd med FutureBuilt-programmet.

Ingen bilplasser
Skolen ligger sentralt på Bryn med kort vei til T-banestasjonen på Brynseng og til togstasjonen på Bryn. Med unntak av to handicapplasser og to elbil-plasser med ladestasjon, vil skolen bygges uten parkeringsplasser for biler. Skolen får rundt 400 sykkelparkeringsplasser, samt spyle- og mekkefasiliteter og garderober med dusj.

Brynseng skole skal stå ferdig til skolestart i august 2017.