Administrerende direktør Per Jægeri Boligprodusentenes Forening.

Tuva Skare

Boligprodusentene etterlyser milliarder i husbankmidler: – Når samfunnet går i dvale, er det få som kjøper ny bolig.

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er bekymret for fallende salgstall, og stadig flere kansellerte boligprosjekter. Nå etterlyser han 25 milliarder i husbankmidler for å øke salget. 

– Det går tregt i nyboligmarkedet. Når samfunnet går i dvale, er det få som kjøper ny bolig. Landet er satt på vent, og da er det mindre aktivitet overalt. Jeg er overbevist om at du får se en bedring i boligmarkedet når samfunnet kommer tilbake til normaltilstand, men akkurat nå er det stille, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Han mener det er helt naturlig at salget faller i krisetider.

– Det har vi sett under tidligere kriser også. Folk blir bekymret, og da blir de ekstra påpasselige. De er redde for å ta feil beslutninger. Når det nå i tillegg er mange i karantene, faller også salget rett og slett fordi folk ikke er ute. Derfor er det viktig at vi nå får på plass de riktige verktøyene, slik at samfunnet normaliserer seg så fort som mulig, sier Jæger.

Bekymret for kanselleringer

Han sier at produksjonen av nye boliger fortsatt holdes oppe, men han er bekymret for at stadig flere prosjekter kanselleres.

– Jeg kan ikke gå ut med noen nøyaktige tall ennå. Vi må analysere dem litt nærmere, men det er snakk om flere hundre kanselleringer. Det kanselleres både hele boligprosjekter, og enkeltboliger, sier Jæger.

Han sier foreningen snakker med medlemsbedriftene sine hver uke, for å høre hvordan koronakrisen påvirker dem.

– De er mest opptatt av hvordan bankene håndterer krisen, både med tanke på likviditet hos bedriftene og hvordan de håndterer lån til kunder, sier Jæger og legger til:

– Mange er fortsatt i jobb, og det selges fortsatt boliger. Noen banker begynner har imidlertid begynt å trekke seg, og det er mye usikkerhet rundt finansiering. Her roper jeg på Husbanken. Vi er veldig opptatt av å få dem på banen.

Etterlyser 25 milliarder i husbankmidler

Jæger påpeker at statsminister Erna Solberg var flink til å gå inn med husbankmidler da hun var kommunalminister fra 2001 til 2005.

– Det må regjeringen gjøre nå også. De må bruke Husbanken aktivt. Det belaster ikke statsbudsjettet, men gir en utrolig god effekt. Det gir kjøperne en trygghet og stabilitet, som private banker ikke gir, sier han.

Jæger tror ikke koronakrisen vil gå fort over, men han håper på en gradvis normalisering i samfunnet.

– Vi har god produksjon nå på grunn av eksisterende prosjekter som skal overleveres. Utfordringen framover er å holde produksjonen i gang, og bidra til at Norge ikke stopper opp. For å få til det, må vi ha salg. Uten salg, vil produksjonen stoppe opp om kanskje et halvt til ett år. Hvis boligproduksjonen stopper opp samtidig som oljeprisene faller, så vil Norge slite som nasjon, sier han.

– Jeg er derfor veldig opptatt av at vi får på plass verktøy som holder markedet i gang. Husbankmidler vil hjelpe. Jeg mener det må settes av 25 milliarder i husbankmidler. Da får vi det til. Jeg tror ikke alt vil bli brukt, men da finnes det i hvert fall nok midler, legger Jæger til.