De tre gründerne av Spacemaker. Fra venstre; Carl Christensen (CTO), Håvard Haukeland (CEO) og Anders Kvåle (arbeidende styreformann). Foto: Spacemaker

Autodesk kjøper norske Spacemaker - betaler 2,2 milliarder

Tirsdag ble det klart at det norske AI-selskapet Spacemaker kjøpes opp av Autodesk for 2,2 milliarder kroner.

I tillegg kommer selskapets kontanter og et aksjeprogram for ansatte på ca. 185 millioner kroner. Spacemaker, som ble startet i 2016, bruker kunstig intelligens for å optimalisere eiendomsprosjekter og bidrar til å utvikle mer bærekraftige byer og nabolag over hele verden. På kort tid har selskapet vokst til 115 ansatte fordelt på kontorer i syv land. Nå blir de en del av Autodesk, et av verdens største selskaper innenfor AEC-programvare, skriver Spacemaker i en pressemelding.

– Vi er utrolig glade for endelig å kunne dele denne nyheten. Siden 2016 har Spacemaker vært gjennom en utrolig reise, og opplevd en vekst vi aldri hadde forestilt oss. I dag markerer en ny, viktig milepæl for selskapet. Vi blir en del av en mye større, internasjonal organisasjon, som er unikt posisjonert for å raskere plassere vårt produkt i hendene på prosjektteam rundt om i verden, sier Håvard Haukeland, administrerende direktør og med-gründer av Spacemaker i meldingen.

Spacemaker ble startet i 2016 og er basert i Oslo. Selskapet har utviklet en skybasert AI-teknologi som gjør det mulig for arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere å optimalisere potensialet til en utviklingstomt, spesielt i tidlig fase av planleggingen. Teamet på 115 ansatte består blant annet av matematikere, systemutviklere, arkitekter, og designere.

– Spacemaker er beviset på kraften som ligger i bedre innsikt og automatisering, som igjen gir designere mulighet til å teste urbane designideer på få minutter. Når vi vet at planeten vår vil få 2 milliarder flere beboere innen 2050, må utviklingshastighet og bærekraftig byplanlegging få høy prioritet. Teknologien til Spacemaker legger til rette for et skifte i hvordan vi forestiller oss og bygger byer, til fordel for både mennesker og miljøet, sier Andrew Anagnost, administrerende direktør og president i Autodesk i meldingen.

Spacemaker har hatt suksess med store eiendomsutviklere, både i Norge og utenfor landegrensene. En av de er OBOS, som også kom inn som en tidlig investor. I OBOS er de glade for å høre at Spacemaker nå skal bli en del av Autodesk, og fortsette arbeidet med å transformere byggebransjen verden over.

– Eiendomsutviklere i Norge er i forkant av den digitale transformasjonen i byggesektoren. Dette resulterer i økt lønnsomhet i prosjekter, og, enda viktigere, forbedrer vår evne til å bekjempe klimaendringer med mer bærekraftig eiendomsutvikling. Utfordrere som Spacemaker er en del av denne løsningen, og det er viktig å gi dem den skalaen de trenger for å være effektive. Som en tidlig investor og bruker av teknologien er jeg utrolig glad for at Spacemaker nå slår seg sammen med Autodesk. Ekstra moro blir det se norskfødt teknologi bidra til å forvandle bransjen i global skala, sier Daniel Kjørberg Siraj, administrerende direktør i OBOS.