HEIER PÅ FORBILDENE. – En av våre viktigste oppgaver blir å løfte frem de gode eksemplene og heie på de som tør å gjøre noe nytt, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev i den nye sammenslåtte organisasjonen av Grønn Byggallianse og Norwegian Green Building Council. Foto: Tuva Skare

Tar vare på begge navn når Grønn Byggallianse og NGBC slås sammen

Når Grønn Byggallianse og Norwegian Green Building Council blir én organisasjon fra 1. juli av, vil begge merkevarene leve videre. Allerede fredag er de på plass i nye lokaler i Greenhouse Oslo.

– Grønn Byggallianse startet i 2003 som et miljønettverk for eiendomsselskaper, mens Norwegian Green Building Council ble etablert i 2010 for å lage en norsk versjon av BREEAM. Nå tar vi med oss det beste fra begge, inkludert alle dyktige ansatte og våre to navn, og skaper en sterkere og mer robust organisasjon, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev til Byggeindustrien.

Den nye organisasjonen fortsetter under navnet Grønn Byggallianse i Norge, og Norwegian Green Building Council til bruk internasjonalt. – Vi landet på at vi har gode merkevarenavn som det er vel verdt å ta vare på. Gjenbruk er jo også en god ting, sier Bramslev.

Gjennom innovasjon, kunnskapsspredning og holdningsendring ønsker de å jobbe for å endre bygge- og eiendomsbransjen i en mer bærekraftig retning.

Greenhouse Oslo

Selv går Bramslev og hennes ansatte foran med et godt eksempel, når de 1. juni flytter inn i Greenhouse Oslo i Landsbrukskvartalet. Bygget er fra 1964 og hele området skal transformeres til et foregangsområde på bærekraft. Snøhetta er hyret inn for å lage forslag til hvordan få funksjonelle og attraktive kontor- og møtelokaler basert på gjenbruk.

– Det er for mye bruk og kast i næringen i dag. Vi ønsker å sette sirkulær økonomi ut i praksis og gjenbruke mest mulig i lokalene, blant annet ved å innrede med brukte kontormøbler. Det er en stor utfordring at det kastes veldig mye hver gang en ny leietaker kommer inn i et bygg, sier hun.

Til sammen er det cirka 300 medlemsbedrifter fra hele verdikjeden innen bygg og eiendom i de to organisasjonene som nå blir én. Organisasjonen skal være non-profit og finansieres i dag cirka 50 prosent av medlemskontingent, 25 prosent av kurs-
virksomhet og 25 prosent av BREEAM-sertifisering.

– Vi kommer til å se på andre, supplerende sertifiseringer. Nå sjekker vi ut CEEQUAL, som er en egen miljøsertifiseringsordning for anlegg. I første omgang vil vi ikke sertifisere selv, men være sertifiseringens representant i Norge, tilby kurs og være en kanal for de som skal sertifisere seg i England, sier hun.

Også et amerikansk sertifiseringssystem for komfort og helse, kalt WELL, vurderes.

Suksess med veikart

I 2016 lanserte Grønn Byggallianse sammen med Norsk Eiendom Eiendomssektorens veikart mot 2050, som er en anbefaling til norske eiere og forvaltere av yrkesbygg om hvilke valg de bør gjøre for at eiendomssektoren skal bidra til et bærekraftig samfunn i 2050. Veikartet foreslår blant annet ti strakstiltak for små og store byggeiere

– Dette veikartet har blitt en kjempesuksess, og hittil har 35 av Grønn Byggallianses 64 medlemmer signert på at de i løpet av ett år skal implementere strakstiltakene. Ett av dem er at byggherren eller bestilleren skal etterspørre innovasjon, sier Bramslev.

Hun understreker også at veikartet vil bli et viktig strategisk dokument for den nye organisasjonen.

– Vi får stadig tilbakemeldinger fra leverandører og produsenter som har nye, miljøvennlige produkter, men som sier at markedet ikke etterspør dem. Byggeierne på sin side sier at de ikke kjenner til dem. Det skorter gjerne på kunnskap og mot til å teste dem ut. Derfor blir det viktig for oss å heie på endringsagentene, de som tør å foreslå noe nytt, sier Bramslev.

Sosial bærekraft

Brukermedvirkning, sosial bærekraft og trivsel blir viktige områder som Grønn Byggallianse skal jobbe med, og Bramslev velger å sitere Einstein når hun skal oppsummere veien videre.

– Man kan ikke løse morgendagens utfordringer med gårsdagens løsninger! Vi ønsker å vise medlemmene at vi kan inspirere dem og hjelpe dem til å tenke og jobbe mer miljørettet ved å være en hub for fremtidsrettede bærekraftige løsninger.