Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

Norske birøktere satser økologisk

En tredel av all mat i verden er direkte eller indirekte avhengig av hjelp til pollineringen. Bienes pollinering sikrer bedre kvalitet, høyere avling og jevnere modning av frukt, bær og oljevekster. Foto: Eli Åsen

Publisert: 14.02.2017 10:38. Sist endret: 14.02.2017 10:43.

Økt etterspørsel etter økologisk honning gjør at Norges Birøkterlag vil få flere til å gå over til å bli øko-birøktere.

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

  • Hagemessen 2021 er avlyst

  • Park og anleggsmessen er avlyst

  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

  • Hagen min er tilbake på NRK

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
  • Bosch og Gardena inngår batterisamarbeid med flere merkevarer
  • NBBL: - Ikke ta sagen i egne hender
  • Det ligger an til en svært god blåbærsesong
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

email authorHage.no

–Birøkterne har alltid vært grønne i sin tilnærming til naturen og klimaet, men nå satser vi stort på å øke andelen økologisk godkjente produksjoner, sier generalsekretærHeidi Kirkeby i Norges Birøkterlag.

Les også: Biene inntar byen

Årsaken er at stadig flere forbrukere heller velger utenlandsk økologisk honning enn konvensjonell norsk.

– Nå ønsker vi å tilby dette markedet norskprodusert økologisk godkjent honning, sier Kirkeby.

bier.bmp
 

Stadig flere vil bli birøktere.

Omlegging
I motsetning til de fleste andre landbruksnæringene, skal det ofte ikke så mye til for å legge om til ren økologisk drift. – De aller fleste som har mulighet til å ha bier minimum tre kilometer unna sprøytede trekkilder, kan få tilgang til en del av markedet som virkelig etterspør økologiske produkter. Konvensjonell honning er like ren og har samme smak som økologisk honning, men birøkterne vil nå satse mer på det grønne forbrukersegmentet, sier generalsekretæren.

Norsk honning
Norsk honning blir hentet fra en rekke blomstrende planter. Smaken kan variere fra sted til sted, fra hvilke planter de trekker på og ikke minst på grunn av hvordan værforholdene var akkurat i sesongen.

– Honning er derfor som vin. Du kan glede deg over smak i flere lag. Biene er den eneste måten å høste nektar fra blomstene, som blir til honning, sier Kirkeby.

Konvensjonell eller økologisk?
Til nå har birøkterne her til lands regnet seg som «økologiske nok».

– Honningen blir målt til å være helt ren og kundene skryter av hvordan den smaker. Når likevel flere forbrukere velger økologisk utenlandsk honning fremfor den konvensjonelle norske, vil vi gjøre noe med det. Vi har gode virkemidler for at en del av våre over 4.000 medlemmer skal legge om og bli godkjente øko-birøktere, sier hun.

IMG_2171
 

Bier i Kunnskapsgaten på Hagemessen 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)

Sammen med seg i denne økologiske satsningen har hun birøkternes eget andelslag, Honningcentralen, som bidrar med økt pris og overgangsordninger.

–Mange steder i landet, skal det ikke så mye til for å bli godkjent som økologisk honningprodusent. Vi vet at kundene er der, så vi gleder oss til å tilby mer norskprodusert økologisk honning.

Ønsker småbrukere
Kirkeby har en oppfordring de som går med en birøkter i magen.

– Hvis du som driver landbruk i distriktene kunne tenke deg en ny «bi-inntekt», er det nå tiden er inne for å vurdere økologisk birøkt. Biene er Norges minste husdyr, og kanskje likevel er verdens viktigste. En tredel av all mat i verden er direkte eller indirekte avhengig av hjelp til pollineringen. Som birøkter får du kombinert naturglede og matproduksjon uten å investere i millionklassen. De fleste birøktere begynner i det små og så øker de på når de har lært seg det grunnleggende.

Nøkkelord:

Birøkt, Bier, Økologisk, Miljøvennlig
 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen