Langemyhr frikjent

- Jeg er glad, men ikke overrasket, sa Harald Langemyhr til Byggeindustrien etter at han ble frifunnet på nesten alle punkter av Oslo tingrett. (Oppdatert)

Harald Langemyhr, hans firma og en ansatt var tiltalt for å ha bedratt Oslo kommunes eiendomsselskap Omsorgsbygg Oslo KF for 12,5 millioner kroner i forbindelse med rehabiliteringen av vestre del av Økern sykehjem. Tiltalen omfattet også bedrageriforsøk på ytterligere 4 millioner kroner og brudd på arbeidsmiljøloven.

Langemyhr og firmaet hans Byggmester Harald Langemyhr AS ble frikjent for de fleste anklagene som blant annet omfattet grovt bedrageri og bedrageriforsøk, men dømt for et mindre brudd på arbeidsmiljøloven samt et regnskapsteknisk punkt.

Advokatene Bjørn Stordrange og Ellen Holager Andenæs gjentok at aktoratet har hatt tunnelsyn i denne saken De la til at dette ikke burde vært en straffesak, men avgjort etter forhandlinger.

Holager Andenæs var også kritisk til dekningen saken har fått i media og mente klienten hennes var forhåndsdømt. Hun uttrykte også et håp om at frifinnelsen ville få like store overskrifter som saken har fått tidligere.

Aktoratet har ikke bestemt seg for om saken skal ankes. De hadde lagt ned påstand om fire års fengsel for Langemyhr. Dommen oversendes nå til statsadvokaten for videre vurdering.

Langemyhr ble frifunnet for grovt bedrageri og bedrageriforsøk i forbindelse med takarbeider, utvendige betongarbeider og mur- og pussarbeider under rehabiliteringen av Økern sykehjem. Spesielt var det stor avstand mellom det aktoratet mente burde være tilstrekkelig tid for å utføre takarbeidene og det byggmesteren hadde fakturert.

Dommerne pekte på at et høyt timetall ikke er bevis for bedrageri.

De mener det heller ikke er grunnlag for å konkludere med bedrageri rundt overtidsfakturering eller det som er satt som formannstimer.

Det ble også frifinnelse på punktet som gjelder brudd på arbeidstidsbestemmelsene samt brudd i forbindelse med Arbeidstilsynets kontroll på byggeplassen 5. mars 2008.

Langemyhr og firmaet hans er derimot dømt for brudd på regler om innkvartering av arbeidere på Økern sykehjem, altså overtredelse av arbeidsmiljøloven. Bruddet besto av at firmaet lot flere enn to arbeidere bo i relativt trange brakker.

De ble også dømt for overtredelse av merverdiavgiftsloven og bokføringsloven i forbindelse med en varmepumpe som ble gitt i gave til en av de andre ansatte.

Langemyhr selv får derimot ikke noen direkte straff for dette, men  en domsutsettelse på to år. Retten peker på at det har gått svært lang tid siden bruddene ble begått. Dessuten har han har vært utsatt for en uvanlig stor belastning blant annet som følge av langvarig varetektsfengsling for forhold han nå er frifunnet for.

Firmaet Byggmester Harald Langemyhr AS er dømt til å betale 50.000 kroner i bot for det ene bruddet, og får inndratt 50.000 kroner. Langemyhr har godtatt dommen.

Den tredje tiltatalte i saken, Rafal Garan, ble frikjent på alle punkter.

Det er også verdt å merke seg at selv om noen av de tiltalte ble dømt på enkelte punkter, ble de ikke de ikke idømt saksomkostninger.

- Retten mener at bedragerianklagene var svært dårlig underbygget, og peker på at de sterkeste anklagene kom fra noen få polske arbeidere anført av en person som sto i åpenbart motsetningsforhold til Langemyhr, skriver dommerne.

Dommen gir også politiet kritikk for måten saken har vært håndtert på.

- Retten er enig i den generelle kritikken knyttet til etterforskningen og iretteføringen av saken. Etter rettens oppfatning må denne kritikken fremsatt av forsvarerne komme til uttrykk i dommen, fordi man ellers taper forståelsen både for hva som rent faktisk har skjedd og også for dimensjoneringen, tidsforbruket og omkostningene knyttet til saken, skriver de i dommen.

Dommen, som er på 76 sider, ble lest opp av tingrettsdommer Thorleif Waaler og fagdommerne Øivind Seiergren og Eystein Abel Engh, og fremstår som meget grundig.