Vi kaller det ran

At Baneservice må betale et rekordartet utbytte, synes samferdselsministeren er helt ok. Det synes ikke vi. Når vi tenker på de utfordringer vi har når det gjelder jernbaneutbygging her i landet, burde heller Baneservice vært styrket med kapital. Her har staten et selskap som fungerer – og som har en viktig oppgave å gjøre. Dette viser hvor sterk makt Finansdepartementet har. Statsrådene har bare et svar – Ja vel, byråkrat.

 

Vi mener at det nå er på tide at man tar et generaloppgjør med de kreftene i Finansdepartementet som legger sin klamme hånd over de meste. På mange måter er det i dette departementet proppen sitter i forhold til å bygge ut landet – og i forhold til å ta vare på de verdier vi har. Hadde det vært en annen holdning i dette departementet har vi ikke hatt det etterslepet vi har når det gjelder vedlikehold.

Finansdepartementet tviholder på avskrivningsregler som er hinsides – også i forhold til mange andre land. Regelverket i Norge er slik at ingenting kan bli lønnsomt når det gjelder investeringer i f eks samferdselssektoren. Så langt er det ingen politiker som så langt har hatt evne og vilje til å hamle opp med finansbyråkratene.

Vi snakker ikke om at vi skal tillate oss noen løssluppen politikk, men vi snakker om at man må bruke vett og forstand. Det å rane Baneservice er nytt eksempel på kortslutning.