Utilgivelig å skrinlegge renseplaner på Kårstø

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) vurderer å droppe og bygge det planlagte renseanlegget til gasskraftverket på Kårstø. Bellona mener det vil være utilgivelig.

Under årets statsbudsjett kom det fram at regjeringen åpner for muligheten til ikke å bygge renseanlegg på det omstridte gasskraftverket på Kårstø. Det ble vist til erfaringene knyttet til kraftverkets driftsmønster. Det har nemlig nesten ikke vært i drift siden det ble ferdig.

- Vi kan ikke bygge renseanlegg til et gasskraftverk som ikke er i bruk. Kårstø-kraftverket er en skandale, sa miljøvernminister Erik Solheim (SV) til Bergens Tidende.

Høye gasspriser kombinert med lave strømpriser skal ha gjort driften ulønnsom.

Reagerer kraftig
- Jeg forstår ikke helt hva Solheim holder på med. Kanskje han ikke vet hvor store utslipp vi har på Kårstø, spør nestleder Marius Holm i Bellona i en melding.
Han viser til at Norges nest største utslipp av C02 befinner seg på Kårstø.
- Solheim later til å være uvitende om at det ved siden av gasskraftverket på Kårstø ligger et stort gassprosesseringsanlegg som er en av Norges aller største utslippskilder. Utslippene herfra er nesten like store som fra Mongstad-raffineriet, sier Holm.

Miljøløsning
Organisasjonen har tidligere informert både SV og Olje- og energidepartementet om en løsning på utslippene fra gassprosesseringsanlegget.

- Vi har forklart dette ganske tydelig. En god miljøløsning på Kårstø vil være å sørge for at det skitne prosesseringsanlegget får energi fra gasskraftverket i stedet for alle kjelene og gassturbinene der. Da får vi én utslippskilde i stedet for mange, sier Holm.

Ifølge Holm vil den løsningen redusere C02-utslippene betraktelig.