Fire av ti sliter med økt rente

Flere enn fire av ti nordmenn har fått svekket økonomi i løpet av det siste året, ifølge en fersk undersøkelse. Gjentatte renteøkninger får skylda.

Aldri før har SpareBank 1 Gruppen opplevd at så mange har svart at renteøkningene har gitt dem dårligere økonomi. Det er i den siste renteundersøkelsen fra konsernet at 42 prosent av de spurte forteller at økonomien er blitt dårligere i løpet av renteøkningene de siste 12 månedene - mot 28 prosent for ett år siden

Særlig blant de med dårlig økonomi har renteøkningene svidd mest.

- Selv de som i utgangspunktet tjener godt merker at de nå har mindre å gå på enn før, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Rentemøte onsdag
Det knytter seg stor spenning til hvordan Norges Bank kommer til å håndtere rentepolitikken resten av året. Det siste året har Norges Bank satt opp renta fem ganger, med til sammen 1,25 prosentpoeng. Siden rentebunnen i mai for tre år siden, da styringsrenta lå på 1,75 prosent, er den blitt satt opp 15 ganger.
I dag ligger styringsrenta på 5,50 prosent.

De fleste økonomer som har uttalt seg i mediene den siste siden synes enige om at folk kan vente seg én renteøkning til før en foreløpig topp er nådd. I løpet av neste år mener de at rentenivået trolig kommer til å bli justert noe ned.
Det er ikke ventet at visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad kommer til å annonsere noen ny renteøkning etter sentralbankens rentemøte onsdag. Men selv om styringsrenta skulle holde seg stabil, kan et anstrengt pengemarked likevel føre til at bankene øker sine egne rentesatser.

Ferske tall
I den siste renteundersøkelsen, som er tatt opp i forrige uka blant 1.103 personer, svarer hver tredje, 33 prosent, at de har fått litt dårligere økonomi, mens 9 prosent av de spurte forteller om merkbart dårligere økonomi.
Halvparten, 50 prosent, svarte at de ikke har merket noe til renteøkningene hittil i år. Ifølge Gundersen er dette en kraftig nedgang fra tidligere undersøkelser. For ett år siden svarte 65 prosent det samme.

- Renteøkningene har kommet på toppen av økte priser på viktige varer som mat og bensin. Jeg er derfor ikke overrasket over at flere enn før ikke tåler nye renteøkninger, sier Gundersen.

Tåler ikke økt rente
I undersøkelsen kommer det fram at selv om folk flest fortsatt har vide nok rammer i privatøkonomien til å tåle høyere lånerente, er spillerommet mindre enn tidligere. 13 prosent av de spurte svarte at de ikke tåler flere renteøkninger. Det gjelder spesielt de med lav og midlere inntekt.

15 prosent mener de kan tåle en økning på 1 prosentpoeng, 21 prosent tåler 2 prosentpoengs økning i rentenivået, mens 12 prosent mener de skal klare å betjene gjelda si selv om renta stiger med ytterligere 3 prosentpoeng.
23 prosent tåler en rente som er mer enn 3 prosentpoeng høyere enn i dag.
- Vi ser allerede tegn på at folk er mer forsiktige enn før. Nybilsalget synker og folk er klart mer sparevillige, sier Gundersen.