Mobile løkblomster

Det er mulig å tenke utradisjonelt med tulipaner og andre løkblomster, og det er fullt mulig å plante dem i krukker.

- Ved å plante dem i krukker, får en minimalt med arbeid til våren, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Det fine med krukker er at en kan flytte på dem og når en ser løkblomstene dukke opp, kan en sette dem i inngangspartiet eller hvor en måtte ønske, fortsetter Bergh.

Humor og glede

Med en håndfull løkblomster i potter kan det skapes en blomstrende terrasse, altan eller et flott og imøtekommende inngangsparti. På altanen eller terrassen står sikkert noen tomme krukker eller altankasser og ser kjedelig ut. Fyll dem med blomsterløk på høsten og til våren setter du dem frem slik at alle kan nyte dem. Kanskje står det et par tomme sinkbøtter som kan tilplantes. Det gjelder å bruke fantasien og det man har for hånd. Er man i det humoristiske hjørnet, finner en kanskje et par gamle gummistøvler som fint kan brukes som potte. De gir ikke oppmerksomhet alene, men fremtryller et ekstra smil. En særlig fordel ved krukker er at de kan flyttes rundt, så de utsprungne løkblomstene plasseres på de mest synlige stedene. Skulle det komme virkelig hard frost, kan krukkene også lett flyttes i ly.

 

Mangfold i form og farge

Blomsterløk skal plantes og utvalget er større enn noensinne. Det finnes nemlig så mye mer enn bare røde eller gule tulipaner. Hva med blå Muscari og hvite tulipaner, hvit vårpryd sammen med gul iris eller snøstjerner sammen med krokus. Det er stor variasjon i farger og form, og det er bare å prøve seg fram. Ved å kombinere tidlig blomstrende med sent blomstrende i samme krukke, kan du nyte farge og lukt av løkblomster i lang tid.

 

Her er noen forslag til planter som trives godt i krukker:

  • Anemone blanda , Snøstjerne (Chinodoxa), Iris, Perleblom (Muscari) ,Vårpryd (Puschkinia), Scilla. Påskeliljer, krokus og tulipaner trives også godt i krukker

 

Tips til planting i krukker

  • Sørg for at det er dreneringshull i potten, for bedre oksygentilførsel.
  • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.
  • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull, legges et lag med filt, tøy eller lignende.
  • Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til potekanten. Pottene er nå klar for planting.

 

Tips til hvordan plante løk:

- Det er penest med mange løk sammen, minimum 5-8 av samme sort i en klynge er et minimum.

- Les pakningen om hvor dypt løken skal settes, som en tommelfingerregel kan du regne med at de aller fleste løk skal plantes 2-2,5 ganger dypere enn løkstørrelsen.

- Grav et romslig hull med jevn bunn.

- Pass på at løkens spiss peker oppover.

- Legg jorden tilbake og pakk godt.

- Gjennomvann skikkelig slik at løken får god kontakt med jorden.

- Skriv navnene på løkene på en stikketikett. Da vet du hvor du har plantet løkene.