Flomvollen ved Moelven industrier i Trysil er utbedret i påvente av stigende vannstand i Trysilelva de kommende dagene. Foto: Hanna Hagevik Bakke / NTB scanpix

Vannet stiger mange steder på Østlandet

Snøsmelting og regn har ført til stor vannstand langs Glomma, Trysilelva og Gudbrandsdalslågen. Mange steder blir trolig flomfaren hevet til rødt nivå fredag.

På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen lå under vann og truet med å flomme inn hovedinngangen til Amfi kjøpesenter, melder NRK.

– Vi demmer opp med sandvoller for å holde vannet unna i inngangspartiet på kjøpesentret, forteller Thomas Høglien til kanalen.

I torsdagens flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger store deler av Østlandet på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Fredag er det ventet at lokale elver og bekker vil havne på det høyeste farenivået, rødt. Årsaken til den økte vannstanden er snøsmelting på grunn av varmen, i tillegg til regn.

Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.

Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.

NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.

– Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE til NRK.

Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.