Foto: Øyvind Hagen

Ny kuttrunde i Statoil – 2.400 kan bli overflødige

Statoil nedbemanner ytterligere og skal kutte inntil 20 prosent innenfor det tekniske området, der det jobber 12.000 ingeniører. Det kan bety at 2.400 ansatte må finne seg noe annet å gjøre.

Kuttforslagene legges fram i mai, skriver Dagens Næringsliv , men allerede nå reduserer Statoil med 150 fagarbeidere på sokkelen, ifølge Stavanger Aftenblad. Nedbemanningen er en del av et forslag om bemanningskutt i fagarbeiderstaben på 500 ansatte.

Samtidig meldes det om nye kutt også i andre selskaper i petroleumssektoren. Det norske sier opp 35 fast ansatte og 120 innleide konsulenter, mens seismikkselskapet TGS kvitter seg med 10 prosent av sine ansatte.

For tidlig å si

De 150 fagarbeiderstillingene offshore i Statoil ble vedtatt kuttet fredag, mens de resterende 350, som jobber på landsiden, skal vurderes i sammenheng med de foreslåtte, betydelige bemanningskuttene på teknisk område.

Statoil har kuttet rundt 4,9 milliarder kroner siden 2013 gjennom en rekke forbedringsprogrammer. Bare i løpet av det siste året har selskapet vært gjennom en kraftig nedbemanningsprosess, og 1.950 ansatte har måttet finne seg noe annet å gjøre.

Ifølge informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil er det for tidlig å si hvor mange som må gå i den nye kuttrunden. Men hvis 20 prosent av arbeidsstokken rammes av kuttene, betyr det at 2.400 ansatte må finne noe annet å gjøre, ifølge Dagens Næringsliv.

I sluttfasen

I løpet av den neste måneden skal flere ekspertgrupper legge fram sine analyser av en prosess som ble satt i gang i fjor høst. Lindbæk jr. bekrefter at dette arbeidet er i sluttfasen.

– Arbeidet pågår nå med full kraft. Realiteten i denne prosessen vil en ikke få klarhet i før engang nærmere sommeren, sier han.

Konserndirektør for økonomi og finans, Torgrim Reitan, peker på det åpenbare; en oljepris på 50 dollar per fat innebærer at inntektene vil halveres. Et slikt prisnivå fører videre til at prosjekter blir utsatt, og at gjeldsgraden i selskapet øker.

– Det som er viktig, er å finne ut av hvordan vi kan utnytte situasjonen vi nå er i på best mulig måte. Uansett er det nå viktig at vi forenkler virksomheten vår, sier Reitan.

Flere kutter

Oljeselskapet Det norske vil kutte bemanningen med 35 fast ansatte. I tillegg kvitter selskapet seg med 120 innleide konsulenter. De faste ansatte tilbys sluttpakker, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi skal redusere kostnadene med 100 millioner dollar. Det betyr at vi både må redusere aktiviteten og jobbe smartere, opplyser informasjonssjef Rolf Jarle Brøske.

Ansatte både i Trondheim og Stavanger ble orientert om kuttplanene torsdag forrige uke.

Også kontorene i Oslo og Harstad blir berørt.

Seismikkselskapet TGS sliter med inntektsfall og har besluttet å kutte kostnadene ved å kvitte seg med ti prosent av de ansatte, skriver E24.

TGS anslår at kuttprogrammet vil gi en årlig besparelse på 10 millioner dollar. Selskapet har 950 ansatte på verdensbasis, 50 av dem i Norge.

Videre utelukker ikke ytterligere tiltak dersom petroleumssektoren fortsetter å svekkes.