Her bygges det ny ishall på Vinterbro i Akershus.

Menighet søker om syv millioner i spillemidler til ishall

Breivoll Sportsklubb Ishockey - bestående kun av medlemmer i Brunstad Kristelige Menighet - har søkt om 7 millioner kroner i spillemidler til sin nye ishall på Vinterbro i Ås.

Det er selskapet Vinterbro AS som i disse dager legger den siste hånd på den nye ishallen i Follo. Selskapet eies av Breivoll Sportsklubb Ishockey (51 prosent) og Green Tree Foundation. Begge disse selskapene har tilknytning til Brunstad Kristelige Menighet, på folkemunne kjent som Smiths venner.

Smiths venner

Brunstad Kristelige Menighet Sørlandet er en del av Brunstad Christian Church, også kjent som «Smiths venner». Menigheten oppsto tidlig på 1900-tallet i Vestfold, og har i dag virksomhet i 54 land. På verdensbasis har menigheten mellom 30.000 og 40.000 medlemmer, cirka 7.300 av dem i Norge. En sentral del av menighetens økonomi er frivillige gaver. Grunnleggeren var Johan O. Smith som bodde i Horten.

Programmidler

20. januar i år sendte Kulturdepartementet ut en pressemelding om at de hadde tildelt Vinterbro AS 4 millioner kroner i spillemidler fra anleggspolitisk program til bygging av ishall på Vinterbro i Ås.

– Det er behov for flere ishaller i Norge. Mange barn og unge i Follo vil ha glede av den nye ishallen, og hallen vil være viktig for rekrutteringen til skøyteidrett i regionen, sa kulturminister Thorhild Widvey i meldingen.

Programmidlene forutsetter derimot at Vinterbro AS også får godkjent sin søknad om syv millioner kroner i spillemidler. Denne søknaden har vært til behandling hos Akershus fylkeskommune i over ett år.

Spillemidler

Søkere om tilskudd av spillemidlenes overskudd til idrettsanlegg kan være kommuner, fylkeskommuner, idrettslag, andelslag eller andre sammenslutninger.

For andre sammenslutninger må vedtektene forhåndsgodkjennes av Kulturdepartementet. Det vil blir tillagt vekt om idretten og/eller det offentlige er med på eiersiden. For andelslag og aksjeselskap må vedtektene inneholde bestemmelser som sikrer idretten og/eller det offentlige kontroll med eierforhold og drift.

Det er et grunnleggende prinsipp at støtte i form av spillemidler ikke skal danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer eller omdannes til fortjeneste for private eiere.

Kilde: Kulturdepartementet

– Saken er under behandling, men vi ser på en del ting rundt regelverket til Norges idrettsforbund, sier Torgeir Berg i Akershus fylkeskommune.

Tilknyttet Brunstad Kristelige Menighet

Etter det Byggeindustrien har grunn til å tro, så er det tilknytningen til Brunstad Kristelige Menighet som skaper hodebry rundt søknaden. De forskjellige idrettsklubbene i BKM er medlemmer i paraplyorganisasjonen Xercize Zport. I den foreningens vedtekters står det blant annet følgende under paragrafen 1.2 Formål:

«All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet. XZ deler verdigrunnlag med Brunstad Kristelige Menighet.»

Selv om Breivoll Sportsklubb Ishockey er medlem i Norges Ishockeyforbund, deltar de ikke i noen av forbundets serier, men spiller i stedet mot andre klubber fra inn- og utland i menigheten.

Idrettskretsen krever svar

Også Akershus idrettskrets ser på vedtektene til klubben og organisasjonen den tilhører i forbindelse med medlemskapet deres i Norges Idrettsforbund.

– Vi har sendt brev til klubben og bedt om en avklaring om akkurat det forholdet, sier daglig leder Runar Sveen i Akershus Idrettskrets, og forteller at Breivoll har fått frist til 21. november med å svare.

– Det er sånn at idrettslag skal være åpne, og ikke skille på hvem som får lov og hvem som ikke får lov til å være med. Slik er norsk idrett bygd opp, legger han til.

– For å få tildelt spillemidler må det være åpent. Men hvis andre brukere ikke kommer inn eller at det er selektive regler, er dette noe NIF og kulturdepartementet bør mene noe om, sier generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund til Byggeindustrien. Også han viser til usikkerhet rundt vedtektene til organisasjonen og klubben Breivoll Sportsklubb Ishockey.

Kulturdepartementet på sin side viser til fylkeskommunen som behandler spillemiddelsøknaden, men Åsmund Berge i departementet sier følgende om godkjenningen av søknaden om programmidler:

– Vedtektene slik de ble forelagt oss var godkjennbare.

Lover åpenhet og eksterne leietakere

Styreleder Dagfinn Lindberg i Vinterbro AS, som driver ishallen på Vinterbro, understreker i en samtale med Byggeindustrien at Norges hockeyskole alt har gjort avtale om å leie hallen. Etter hvert ber derimot styrelederen om at korrespondansen tas per e-post, hvor han bekrefter at søknaden er satt på vent.

Dette skriver Lindberg i flere e-poster til Byggeindustrien:

– Vi har fått brev om at søknaden om tippemidler er satt på vent i forhold til videre behandling. Da vi har bygget og bygger dette nå, har vi derfor måttet finansiere dette selv, skriver Lindberg.

På spørsmål om Breivoll Sportsklubb Ishockey i seriespill i regi av Norges Ishockeyforbund, svarer Lindberg følgende:

– Klubben er forholdsvis nystartet og deltar så langt jeg har informasjon om ikke i seriespill i regi av NIF. For å delta i seriespill må man vel søke om lisenser for spillere osv. Klubben er meldt inn og tatt opp som medlem, men med bakgrunn i utsettelse av behandling av tippemiddelsøknad, vurderes nytten av medlemskapet er jeg blitt informert om. For øvrig er ikke jeg ansvarlig for denne klubben.

Lindberg bekrefter at Vinterbro AS har planer om å holde åpent for publikumsskøyting, men at de ikke har fått ferdigattest for hallen ennå.

– Hva skal hallen brukes til i de periodene av året som det ikke er is i den?

– Til annen utleie innenfor næring, svarer han.

– Kan du utdype hva som ligger i «annen utleie innenfor næring»?

– I henhold til det som er regulert for området, og det kommunen vil godkjenne.

– Hvilke eksterne leietagere har dere inngått kontrakt med? Og hvor ofte skal de ha istid i hallen?

– Alle våre leietakere er eksterne.

– Du sier at alle leietagere er eksterne, men i de dokumentene jeg har sett eier ishockeyklubben 51 prosent av hallen. Således kan vel ikke de regnes som eksterne?

– For så vidt greit nok, ingen problemer med det, avslutter han.