Illustrasjon: SINTEF Byggforsk

Studenter lever brannfarlig

Én av tre røykvarslere på studenthybler blir aldri sjekket, og studentenes kunnskap om brannsikkerhet er generelt dårlig.

Det skriver Norsk brannvernforening i en pressemelding mandag.

Brannvesenet rapporterer at to av tre utrykninger til studentboliger skyldes matlaging, og at studenters kunnskap og bevissthet om brannsikkerhet er for dårlig.

En nasjonal informasjonskampanje ved semesterstart skal bedre på dette, skriver brannvernforeningen.

En nasjonal spørreundersøkelse blant studenter tidligere i år viste blant annet:

  • En av tre røykvarslere på studenthybler blir aldri sjekket
  • 5.000 til 10.000 studenter har ikke røykvarsler i boligen sin
  • To av ti studenter har ikke tilgang til slukkeutstyr der de bor
  • Utleiere av studentboliger informerer ikke skikkelig om brannsikkerhet

– Undersøkelsen viser at det er mer behov for informasjon rundt brannsikkerhet. Derfor er vi på plass ved semesterstart med informasjon om brannsikkerhet, og friske batterier til røykvarsleren for dem som trenger det, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

– Vi er bekymret når vi ser at halvparten av utleierne ikke gir informasjon til leietakerne om brannsikkerhet, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.

– Vi vet at studenter er en utsatt gruppe, og særlig når vi kjenner til at mange av dem heller ikke har innboforsikring. Derfor er det særlig viktig at studenter får rikelig og korrekt informasjon om brannsikkerhet, fremholder Irgens I pressemeldingen.

Spørreundersøkelsen tidligere i år, hvor nesten 5.000 studenter ble spurt om holdninger til brannsikkerhet, danner grunnlaget for den landsomfattende informasjonskampanjen som nå kjøres i forbindelse med semesterstart.

Bak kampanjen står Norsk brannvernforening, Tryg Forsikring, samt brannvesenet på de største studiestedene i Norge. Dette vil skje på stands når de ulike studiestedene har åpne dager. Studenter over hele Norge får muligheten til å slå av en prat med sitt lokale brannvesen. Her vil de få med seg viktig brannforebyggende informasjon, samt røykvarslerbatteri om det trengs.