København-museum må kanskje rives etter brann

Frihedsmuseet i København har fått så store skader i brannen søndag at det muligens må rives.

Frihedsmuseet er danskenes motstykke til det norske Hjemmefrontmuseet. Natt til søndag begynte det å brenne i bygningen, og da brannvesenet kom til stedet, sto flammene allerede flere meter over taket.

Mens brannmannskapene forsøkte slukke brannen, ble det samtidig jobbet på spreng for å tømme lokalene for våpen og andre krigshistoriske gjenstander.

– Det jobbes febrilsk med å hente de ulike verdigjenstandene og effektene ut av museet, sa vaktsjef John Hansen ved Københavns Politi søndag morgen.

Mye reddet

Og innsatsen ser ut til å ha vært vellykket: Mesteparten av museets utstilling ble hentet ut før de ble flammenes rov, ifølge brannvesenet. Men bygningene er det verre med. To tredeler av museet har fått kraftige brannskader.

– De skal nok rives ned på et tidspunkt og bygges opp igjen, sier Jan Sørensen, innsatsleder hos brannvesenet i København.

Og om det ikke blir riving, må det omfattende oppbyggingsarbeid til, påpeker han.

– Bygningene er sterkt brannskadde. Det må en god malerpensel til, det kan jeg i alle fall si, fortsetter Sørensen.

Brannen startet i en kafé i museet rett før klokken 2 natt til søndag. Da brannmannskaper kom til stedet, var kafeen allerede så ødelagt at de ikke engang forsøkte å redde den.

Motstandskamp

Frihedsmuseet i København er en del av det danske Nationalmuseet. Det ligger ved Kastellet i København, ikke langt fra Østerport stasjon og Nordhavn der ferja mellom Oslo og København legger til.

Det har fokus på krigsårene 1940-45 og spesielt danskenes motstandskamp mot den nazistiske okkupasjonsmakten. Historien er dokumentert med blant annet bilder, uniformer og illegale blader.

Brannårsaken er foreløpig ikke klarlagt. Først mandag vil de branntekniske undersøkelsene begynne. (©NTB)