Nytt hovedbibliotek i Oslo vil koste 2,6 milliarder

Byrådet i Oslo innstiller på å bygge nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika til 2,6 milliarder kroner.

Byrådet legger tirsdag fram saken om å bygge nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika, basert på vinnerkonseptet «Diagonale» fra plan- og designkonkurransen i 2008/2009.

– Et nytt hovedbibliotek blir en sentral møteplass for alle byens borgere ved Norges største kollektivknutepunkt. Biblioteket vil synliggjøre besøkende fra hele landet og hele verden at Oslo er Norges kunnskapshovedstad, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Det er meningen at bygget kan stå ferdig første halvår 2017.

– Nye Deichman i Bjørvika blir ikke bare et bibliotek, men et nasjonalanlegg for kultur og kunnskap, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

– Den investeringen vi legger opp til, på 1,8 milliarder kroner, er en fremtidsrettet investering i byens best besøkte kulturinstitusjon. Vi regner med over to millioner besøkende hvert år i det nye hovedbiblioteket, fortsetter byråden.

Deichmanske bibliotek skal møte fremtiden gjennom å bevare det beste av bibliotekets kjernetilbud samtidig som en ny kulturallmenning skal utvikles. Biblioteket skal inspirere til lesing, læring, opplevelser, debatt og egenproduksjon.

Det nye biblioteket skal bli en flerbruksarena for kunnskap, kompetanse og kulturopplevelser, med et lavterskeltilbud tilgjengelig for alle.

Prosjektet utmerker seg særskilt innenfor tre forhold:
1. Utviklingen av et nyskapende bibliotekskonsept.
2. Et omfattende IKT-system som legger til rette for digital formidling og høyere grad av selvbetjening.
3. Bærekraftig og energieffektivt byggeri.

Nye Deichmanske hovedbibliotek er beregnet å koste 1791,2 millioner kroner, etter refusjon av merverdiavgift og tilskudd fra ENOVA (netto
investeringskostnad per 1.1.2012). Dette er en totalkostnad som inkluderer byggekostnader, tomt, administrative kostnader, interiør, IKT og applikasjonsutvikling. Investeringsrammen, som også inkluderer merverdiavgift, prisstigning og renter i byggeperioden, er satt til 2597,7 mill (brutto investeringskostnad per 1.7.2016).

Innhold og tilbud
Publikumsarealene til hovedbiblioteket fordeler seg over fem etasjer og ett kjellerplan.

Underetasje
Plenumsrom for ulike arrangementer, debatter, kurs og filmvisninger. Her finner man de store magasinene for bibliotekets boksamling.

Torget (1. etasje)
Torget vil bli en inngangsport til Deichmanske bibliotek og kulturbyen Oslo. Møteplass, orienteringspunkt og vrimleareal, med smakebiter fra bibliotekets tilbud. Her finnes restaurant og kafé, samt kulturinformasjon for hele byen.

Andre etasje
Skjønnlitteratur for voksne og barn, kafé med uteservering og områder spesielt tilrettelagt for barn.

Tredje etasje
Nye medier og ny teknologi tilgjengelig for alle som ønsker å utforske sine
kreative sider. Et digitalt verksted legger til rette for å skape og dele idéer. Film, dataspill, musikk, tegneserier og populærkulturen vies stor plass her.

Fjerde etasje
Kunnskap i fokus, med et eksperimentarium for å kunne utforske ny viten i praktiske omgivelser. Her finnes også kurs- og grupperom.

Femte etasje
Den roligste sonen i biblioteket med lesesaler og stedet for fordypning og
konsentrasjon. Her finner man fagbøker, den opprinnelige Deichmansamlingen og slektshistorie.

Nye Deichmanske hovedbibliotek blir det mest miljøvennlige kulturbygget i
Norge, og prosjekteres med passivhusnivå. Bygningskropp, fasade, materialvalg, belysning og ventilasjon er planlagt for optimal energieffektivisering og redusert klimagassutslipp. Prosjektet inngår som et forbildeprosjekt i FutureBuiltprogrammet og har mottatt støtte fra Enova SF for passivhustiltak og ny miljøteknologi.