Leder for EBAs kompetanseavdeling, Thomas Norland (til venstre) og direktør ved Kuben yrkesarena, Remi Pettersen, kan fortelle at det er utfordrende å få plassere TAF- og YSK-elever ute i bedriftene.YSK- og TAF-elever ved Kuben og Vestby.Ny skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl.Grunnskoleleder Matz Antonsen ved Vestby videregående skole.

Trenger flere bedrifter som kan ta imot toppelevene

Yrkesfagelever som tar TAF/YSK-utdanning ved Vestby og Kuben videregående skoler i henholdsvis Akershus og Oslo, trenger flere utplasserings- og læreplasser.

– Dette er noen av de beste og mest motiverte yrkesfagelevene vi har i Norge. Det er elever med gode karakterer, som jobber i høstferier og vinterferier, og som kun tar fire uker sommerferie fordi de følger utplasseringsbedriftens ferieavvikling. Likevel ser vi at det er en utfordring å finne bedrifter som kan ta imot disse elevene i Oslo, sier leder for EBAs kompetanseavdeling, Thomas Norland til Byggeindustrien.

Torsdag arrangerte Vestby videregående skole i Akershus, Kuben yrkesarena i Oslo og EBA konferanse på Kuben om utdanningsløpet hvor yrkesfag og studiekompetanse blandes over fire år. I Akershus kalles studieløpet TAF, mens det heter YSK i Oslo. Begge steder dreier det seg om å veksle mellom skole og bedrift i fire år, med læretid etter to år i skole med utplassering underveis. De som går dette utdanningsløpet, får både fag- eller svennebrev og studiekompetanse.

På Kuben er det 12 elver per årskull, mens det er 13 stykker på Vestby videregående skole.

– TAF- og YSK-systemet ble startet opp i Bergen på 90-tallet, og er veldig populært på Vestlandet. Det er også flere og flere bedrifter som oppdager at dette er flinke og motiverte elever her på Østlandet. Mange bedrifter etterspør ingeniører med en praktisk bakgrunn og fag- eller svennebrev, sier Norland.

Kompetanse som bestilt

Torsdag var blant annet både Veidekke, BackeGruppen, Betonmast Selvaagbygg, Con-Form, Peab og AF på plass på konferansen.

Direktør på Kuben yrkesarena, Remi Pettersen, sier overfor Byggeindustrien at flere små entreprenører kan være motvillige til å ta imot YSK-elever.

– Vi ser mest på de større entreprenørene med tanke på YSK. Dette er elever som kanskje skal bli ingeniører etter først å ha gått håndverkerveien. Næringen har jo etterspurt akkurat denne kompetansen, sier han.

– Skremmende

Skanska-direktør Ståle Rød varslet onsdag at deres lærlingesatsing kan stå for fall.

Remi Pettersen håper man unngår en situasjon hvor landets nest største entreprenør gir opp på lærlingeordningen.

– Det er skremmende hvis vi kommer dit, men nå har vi fått ny lærlingeklausul i Oslo kommune, og det kommer også nye grep fra regjeringen, sier han.

Konferansen ble åpnet av Oslos nye skolebyråd, Tone Tellevik Dahl, og konferansedeltakerne fikk høre innlegg fra både Vestby videregående skole, Byggopp, Opplæringskontoret for tømrerfaget og Fagskolen i Oslo og Akershus. I tillegg delte man erfaringene fra begge videregåendeskoler, samt de gode erfaringene Veidekke Follo og Betonmast Selvaagbygg har gjort med TAF- og YSK-elever.