<p>Administrerende direktør Rolf Thorsen i Oslo S Utvikling var en av mange by- og kulturutviklere som møtte publikum i Bjørvikakonferansen 2015.</p>Prosjektleder for kunst i Bjørvika Utvikling, Anne Beate Hovind var en av flere forelesere som talte for en fullsatt konferansesal i Bjørvika.Oslo-ordfører Marianne Borgen.Daglig leder i Bjørvika Utvikling, Geir Lynnebakken.Administrerende direktør i HAV Eiendom, Eva Hagen.Biblioteksjef Kristin Danielsen.Brukerkoordinator Henrik Svalheim i det nye Munchmuseet.Illustrasjon: Estudio Herreros / Kultur- og idrettsbyggOSLO 20130528. Omtrent ved dette treskuret ved siden av operaen i Bjørvika skal det nye Munch-museet "Lambda" bygges. Tirsdag ble politikere i Oslo bystyre enige om lokaliseringen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixDiagonalebygget har felles byggegrop med Deichmanske Hovedbibliotek. Ill.: Lund Hagem Arkitekter Atelier Oslo.

Stort engasjement for knutepunktet Bjørvika

Byutviklerne i Bjørvika møtte bransjefeller og naboer på hjemmebane da den femte Bjørvikakonferansen ble arrangert tirsdag.

Per i år skal Bjørvika være 29 prosent ferdig utviklet.

Til sammen 950 boliger er bygget, og området står foran store bolig-, nærings- og kulturbyggprosjekter frem mot en planlagt ferdigutviklet bydel i 2033.

En av Norges mest spennende byområder er i en spennende fase.

Aktivitet på by-vis

Bjørvikakonferansen 2015, med tema «Aktivitet på by-vis», ble åpnet av Oslos nye ordfører Marianne Borgen, som understreket viktigheten av byutvikling i hovedstaden. Ifølge Statistisk sentralbyrås mest dramatiske prognoser for befolkningsveksten i Oslo, kan hovedstaden nærme seg status som millionby om 25 år.

I 2040 kan byen ha så mye som 953.000 innbyggere, hvis disse maksimumsprognosene slår til.

− Det vil dermed være nødvendig med ganske store utbyggingsprosjekter fremover, sa ordføreren.

− Og vi ser lovende tegn mot at Bjørvika vil bli den bydelen vi håper at den kan bli. Vi kan ikke vedta at folk skal trives i et nytt urbant område, men vi kan legge til rette for det, sa hun.

Og i Bjørvika legges det til rette.

By i øyehøyde

Bjørvika-utviklerne HAV Eiendom, Bjørvika Utvikling og Oslo S Utvikling kunne trekke frem en radig utbyggingsperiode, og flere spennende planer for et yrende kultur- og kollektivknutepunkt ble delt med de fremmøtte i den sprengfulle konferansen.

Administrerende direktør i Oslo S Utvikling (OSU), Rolf Thorsen kunne fortelle at man snart har 15.000 boende og 20.000 jobbende i Operakvarteret, Barcode.

− Vi gjør oss nå ferdig med Barcode, og nå skal vi utvikle Bispevika. Som Marianne Borgen sa, skal vi legge til rette for at folk skal trives her, og det er i øyehøyde at folk møter byen. Det er her vi må fokusere nå i Barcode, sa Thorsen.

Kulturknutepunktet

OSU-direktøren understreket at aktørene som er til stede i Bjørvika, blir nødt til å samarbeide for å skape en levende, aktiv og attraktiv bydel nede ved Oslofjorden.

Samarbeidspartner og byutvikler HAV Eiendom, ved administrerende direktør Eva Hagen, delte blant annet planer om å knytte Bjørvika og Kvadraturen i Oslo sammen, med det håp at de to bydelene kan tilføre hverandre nye verdier.

Verdier var også tema for andre og største del av konferansen, «Kunst og kultur som aktiviserer og inkluderer». De kulturelle verdiene i Bjørvika, både med de store kulturbyggene Munchmuseet og Deichmanske hovedbibliotek, samt mindre ruvende tiltak som Kunsthall Oslo og Bjørvika Sportsklubb, delte en del av sine erfaringer og ambisjoner for dagens og morgendagens Bjørvika.