Professor og direktør ved Stanford-instituttet Center for Integrated Facility Engineering (CIFE), Martin Fischer.Skanska Norges sjef i VDC for bygg, Roar Fosse.Omtrent 50 gjester fikk med seg presentasjonen av VDC-kurset på Skanska Norges hovedkontor i Oslo.Per Fredrik Kempf (fra venstre), Katrín Jóhannestóttir og Håkon Westby Fløisbonn er overbeviste om at VDC er veien fremover.

Skanska satser på VDC - Dette er veien fremover

Som første land i konsernet gjennomfører Skanska Norge et omfattende VDC-kurs med full klasse.

Denne uken har Skanska Norge kurset en klasse på 24 medarbeidere i Virtual Design and Construction (VDC). Dette er første gang i det internasjonale entreprenørkonsernets historie at man gjennomfører et fullsattt kurs i VDC, og både forventninger og engasjement er på svært høye nivå.

– Vi er ikke første bedrift ute med dette, men vi skal bli best, annonserte Skanska Norges sjef i VDC for bygg, Roar Fosse for omtrent 50 fremmøtte på Skanska Norges hovedkontor i Oslo onsdag ettermiddag.

I løppet av en ukes kursing under professor og direktør ved Stanford-instituttet Center for Integrated Facility Engineering (CIFE), Martin Fischer, skal 24 Skanska-ansatte komme godt inn i VDC-tankegangen. Onsdag, halvveis inn i kursuken, presenterte Skanska noe av VDC-tankegangen for bransjekolleger og studenter.

Når kursdeltakerne fra Skanska fullfører ukens kursing, starter de på seks måneder med praktisk anvendelse og implementering før VDC-klassen møtes igjen for å samle trådene og motta bevis for ferdig kurs.

– Dette er ikke et sånt kurs hvor man får bevis for tilstedeværelse. Det ville ikke jeg ha satt navnet mitt på, understreker Fischer.

Ser til Norge

VDC går ut på å effektivisere byggeprosessen ved hjelp av teknisk og styringsmessig innovasjon, og har blitt benyttet og videreutviklet i USA siden det første VDC-prosjektet Walt Disney Concert Hall i Los Angeles stod ferdig i 2003. Her til lands har metodikken allerede blitt omfavnet av flere store entreprenører, som både har hatt sine ansatte kurset i USA og hjemme i Norge.

Nå er Skanska Norge for alvor ute også, med en full klasse som skal sertifiseres i VDC.

– Blikket til hele det globale konsernet er rettet mot oss nå. Under dette kurset har jeg fått høre fra noen deltakere at de synes dette er den beste investeringen Skanska har gjort, og det mener jeg også 100 prosent, slår Roar Fosse fast.

– Dette er retningen å gå fremover, og det er også konsernledelsen enige i. Vi tror at det går forferdelig mye penger og potensial tapt mellom mennesker, firma og prosesser i de forskjellige prosjektene, men ved hjelp av VDC kan vi minimere det, sier han entusiastisk.

Hele bildet

Seniorrådgiver i BIM, Håkon Westby Fløisbonn, prosjektleder Per Fredrik Kempf og seniorrådgiver for digital dataflyt på anlegg, Katrín Jóhannestóttir, er tre Skanska-ansatte som gjennomfører det omfattende kursprogrammet i VDC. De er heller ikke i tvil om at metodikken vil kunne heve nivået i bygg- og anleggsnæringen.

–Det er jo fremtiden, og det er helt klart at det vil gjøre Skanska bedre. Det sikrer sluttproduktet, sier Per Fredrik Kempf til Byggeindustrien. Kollegene er helt enige.

– Vi har jo gjort deler av det som inngår i VDC-tankegangen en liten stund allerede, men nå får vi gevinsten av å tenke helhetlig, sier Fløisbonn.

– Ja, vi har jo allerede bitene i puslespillet, men det er først nå vi ser hele bildet, supplerer Jóhannestóttir.

Kursleder Martin Fischer skryter av Skanska-klassen, og mener de har tatt til seg lærdommen spesielt raskt. Etter hvert som både bransjen modnes og nye verktøy tas i bruk, registrerer han at bransjen er i ferd med å nå et forrykende utviklingstempo.

– Fremskrittene som gjøres i Norge, er veldig store. Denne typen utvikling har en tendens til å bygge på seg selv, og nå begynner det å gå fort, sier han.

Les mer om denne utviklingen i neste papirutgave av Byggeindustrien.