Martin Fischer

– Dere har fem år på dere

Professor og direktør ved Stanford-instituttet Center for Integrated Facility Engineering, Martin Fischer, advarer om at bedrifter som ikke er digitalt kyndige, raskt vil tape i markedet.

Center for Integrated Facility Engineering (CIFE) ved Stanford University I USA er et ledende forskningssenter for såkalt VDC (Virtual Design and Construction). VDC går ut på å effektivisere byggeprosessen ved hjelp av teknisk og styringsmessig innovasjon, og har her til lands blant annet blitt omfavnet av entreprenørkonsernet Kruse Smith.

Professor og CIFE-direktør Martin Fischer var 15. september gjest under Kruse Smiths konferanse om VDC, og han er overbevist om at byggebransjen står overfor store sprang i utviklingen.

– Fremtiden er annerledes, men fremtiden er nå, slo han fast foran 240 konferansedeltakere i Stavanger.

Til Byggeindustrien sier han at han ikke er i tvil om at denne nye fremtiden vil kreve omstillinger i bransjen.

– I dag er det voldsom utvikling i visualisering, integrasjon av informasjon og i automatisering. Vi holder allerede på å bli kvitt symptomene fra den gamle byggebransjen, men vi har ennå ikke lyktes i å dra full nytte av den nye teknologien. Innovative selskaper må bruke de nye verktøyene nå. De som ikke er like innovative, må bare håpe at de er i stand til å følge etter, sier han.

Fischer gir bedriftene fem år på å legge om til en ny digital hverdag.

– Jeg sliter med å se for meg en bedrift som ikke har kontroll på den digitale byggeplassen, overleve i markedet fem år fra nå. Jeg har ikke noe tro på et selskap som opererer med 2D i en 3D-verden, sier han.

Fisher tror det blir den eldre garde som vil slite mest i den digitale byggebransjen.

– Det er de eldste som får det vanskeligst, men de vil jo også pensjonere seg etter hvert. For unge ingeniører, vil de nye verktøyene oppleves som helt normalt. De som evner å omstille seg, kommer til å få til helt utrolige ting fremover, sier han entusiastisk.