Direktør i NHO, Kristin Skogen Lund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NHO nekter LO streikerett på kost-, losji- og reisekrav

NHO aksepterer LOs krav om samordnet oppgjør, men bare dersom de andre LO-forbundene nektes streikerett på Fellesforbundet særkrav.

Det ble klart da NHOs representantskap vedtok sin forhandlingsfullmakt onsdag. Vedtaket kommer dagen etter at LO vedtok sine krav i årets lønnsoppgjør. Der besluttet LO et samordnet oppgjør for å sette hele organisasjonens samlede styrke bak sine krav om bedre pensjon og høyere lønn, samt Fellesforbundets særkrav knyttet til dekning av reise-, kost- og losjiutgifter for arbeidstakere som sendes på oppdrag.

– Vi går med på et samordnet oppgjør slik LO ønsker med den begrensningen at de andre LO-forbundene ikke kan bli tatt ut i streik på spørsmålet om reise, kost og losji, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til NTB.

– Denne saken er en sak mellom Norsk Industri og Fellesforbundet og må håndteres av dem. Hvis ikke LO går med på det, må vi heller falle tilbake på forbundsvise oppgjør, sier Skogen Lund.

Under LOs representantskapsmøte tirsdag uttrykte flere store forbund, med Handel og Kontor i spissen, at de er klare til å stå skulder ved skulder med Fellesforbundet for å kjempe gjennom kravene knyttet til reise, kost og losji.

Ifølge Fellesforbundet er det et økende problem at selskaper oppretter rene postkassebedrifter rett utenfor et arbeidssted for å slippe unna disse utgiftene. Dermed veltes utgiftene over på arbeidstakerne.

– NHO ønsker ikke et arbeidsliv der bedriftene etablerer seg på nytt hver tredje måned for å unngå reise-, kost- og losjibestemmelsene. Vi ønsker et trygt arbeidsliv med forutsigbare arbeidsforhold. Samtidig må vi unngå regler som hindrer eller begrenser friheten til å etablere bedrifter i den hensikt å skape arbeidsplasser og verdier, heter det i uttalelsen fra NHOs representantskap.

– Jeg har tro på at Norsk Industri og Fellesforbundet vil finne fram til en løsning som balanserer hensynene vi må ta og er enig i at dette løftes inn i et samordnet oppgjør, sier Skogen Lund.