Håkon Rønningen i Rønningen maskin med en vibroplate lik den som ble stjålet. Nå ser han frem til å få denstjålne platen tilbake. Foto: Rønningen maskin

Maskinentreprenør fant igjen stjålet maskin i Polen

Rønningen maskin gjenfant en stjålet vibroplate i Polen en uke etter at den ble tatt fra lageret deres på Årnes.

Det skriver utstyrskontrolleverandør Abax i en pressemelding.

I slutten av oktober ble Rønningen Maskin på Årnes frastjålet en vibroplate. Selv om troen på å få tilbake vibroplaten var liten, tok de kontakt med Abax, som leverer utstyrskontroll til bedriften, for å få hjelp til å lokalisere vibroplaten.

– Basert på egne erfaringer og hva andre bedrifter har opplevd, så jeg det som veldig lite sannsynlig at vi skulle få tilbake vibroplaten, sier Håkon Rønningen i Rønningen Maskin i pressemeldingen.

Anmeldt

Tyveriet ble meldt til politiet i Norge, som bekreftet Rønningens mistanke. De ba Rønningen anse utstyret til en verdi av over 70.000 kroner som tapt.

Vibroplaten har hatt en lang ferd siden den ble tatt fra lageret på Årnes. Kart: Abax

Abax sporet vibroplaten ved hjelp av GSM- og GPS-teknologi, gjennom Finnskogen på vei over til Sverige. Deretter gikk turen til Ystad og med båt over til Swinojscie i Polen og videre opp til Slupsk.

I Slupsk koblet Abax på en privatetterforsker som hjalp til med lokalisering av lastebilen hvor vibroplaten befant seg. På dette tidspunktet var derimot lastebilen innhegnet på et stort og uoversiktlig område, og dermed glapp vibroplaten i første omgang, heter det i pressemeldingen.

Videre til Wadowice

Jakten var derimot ikke over, skriver Abax. Via GSM-signaler ble vibroplaten sporet videre nedover i Polen, denne gangen i en ny lastebil, til Wadowice. I det platen ble lastet av lastebilen, kunne utstyrskontroll-enheten sende ut GPS-signaler for mer nøyaktig sporing. Dette medførte at politiet i Polen kunne lokalisere hvor vibroplaten befant seg, og kun en halvtime etter at GPS-signalet ble fanget opp, sto Polsk politi på døren til selskapet som nå var i besittelse av den stjålne vibroplaten.

– Platen er fortsatt i Polen, men vi regner med å ha den hjemme igjen i løpet av denne uken, sier Håkon Rønningen.

– Vi opplevde tyveri også for et års tid siden, men da hadde vi ikke sporing på utstyret som ble stjålet. Dette tyveriet gjorde derimot at vi fikk installert sporingsenheter, noe som helt klart har vist seg å være lønnsomt, konkluderer han.