Det var fra denne byggeplassen en vibroplate ble stjålet fra entreprenør Kaare Mortensen Oslo/Akershus, opplyser daglig leder Stein Inge Eriksen.

Henla maskintyveri selv om GPS-sporing avslørte hvor tyvegodset var - Nå har politiet gjort beslag i Tyskland

Tyveriet hos Kaare Mortensen Oslo/Akershus AS ble henlagt til tross for at GPS-signalet fortalte akkurat hvor de stjålne maskinene befant seg. Politiet snudde i saken etter at Byggeindustrien tok kontakt, og nå bekrefter de at de har gjort beslag i Tyskland.

Da driftsoppfølger Pål Stenberg i Kaare Mortensen Oslo/Akershus AS skulle spore opp en vibroplate ved hjelp av GPS-sporingen på maskinen i slutten av september i år, fikk han seg en overraskelse.

Wacker Neuson-maskinen, som sist ble brukt på utbyggingen av Fornebu barnehage i Bærum i sommer, befant seg nå utenfor Aalen i Tyskland.

Driftsoppfølger Pål Stenberg i Kaare Mortensen Oslo/Akershus har GPS-data på den stjålne vibroplaten fra byggeplassen på Fornebu til utenfor Aalen i Tyskland.

– Det hender at vi får noen rare signaler fra maskinene hvis de står innendørs, men her dobbeltsjekket vi. Maskinen hadde da blitt kjørt bort 2. juni fra byggeplassen. Vi har gode signaler på den, så vi kan omtrent si på meteren hvor den står, sier Stenberg til Byggeindustrien.

Sammen med daglig leder Stein Inge Eriksen anmeldte han tyveriet, og fikk bekreftet anmeldelsen 2. oktober. Litt over en uke senere kom brev i posten fra Oslo politidistrikt om henleggelse «fordi det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold».

– Er det ikke straffbart å stjele? Jeg blir overrasket, provosert og irritert, sier Eriksen oppgitt.

Selv om vibroplaten kun har en verdi på mellom 30.000 og 35.000 kroner, synes han fortsatt det er oppsiktsvekkende at saken skulle henlegges etter så kort tid med så gode spor.

– Prinsippet er for meg helt uforståelig når vi kan dokumentere hvor den er, sier Eriksen.

Beslaglagt

Etter at Byggeindustrien tok kontakt om henleggelsen til politiet, endret saken karakter raskt. Etter få dager var politiet på sporet av tyvene.

Politioverbetjent Stig Vasbø i Etterretningsseksjonen enhet sentrum i Oslo politidistrikt .

– I denne saken så vi at vi kunne gjøre noe. Så da gjør vi det, sier politioverbetjent Stig Vasbø i Etterretningsseksjonen enhet sentrum i Oslo-politiet.

Han gikk nylig ut og advarte byggenæringen om det politiet beskriver som en oppblomstring av tyverier fra byggeplasser i Oslo. I løpet av et par måneder har verdier for over en million kroner forsvunnet fra låste byggeplasscontainere i hovedstaden.

Ved å følge GPS-sporene fra vibroplaten til Kaare Mortensen har tysk og norsk politi fulgt opp tyveriet.

Når Byggeindustrien tar kontakt igjen to uker senere, kan Vasbø bekrefte at det er gjort beslag i Tyskland i forbindelse med saken. Men politiarbeidet pågår fortsatt, og han kan ikke dele mer informasjon akkurat nå.

Henter den hjem

Pål Stenberg og Stig Inge Eriksen i Kaare Mortensen sier til Byggeindustrien at de er veldig fornøyde med vendingen saken deres har tatt etter at Oslo-politiet fikk saken på pulten for andre gang.

– Nå ser det jo ut som om dette er på riktig vei. Han har gjort en helt fabelaktig jobb, sier Stenberg, og henviser til politioverbetjent Stig Vasbø.

Daglig leder Stig Inge Eriksen er også godt fornøyd med responsen de har fått fra politiet etter at Byggeindustrien ble involvert.

– Jeg er forundret over at mediene måtte involveres først, men det er veldig bra at det skjer noe nå. Jeg håper jeg får sendt noen ned med Kiel-ferga for å hente vibroplaten tilbake. Det vil jeg faktisk gjøre hvis politiet kommer i mål her, sier han optimistisk.