Konrad Fagertun i Nlink (fra venstre), Kari S. Wilsgård i MLF og Iselin Frøybu i Nlink. Foto: Jørn Wad / MLF

Malerne ser muligheter i robotisering

Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) arrangerte sitt årsmøte denne uken. Her tok de for seg muligheter og utfordringer i morgendagens arbeidshverdag.

Det kommer frem i en pressemelding fra MLF.

MLF har innledet et samarbeid med Nlink, som de siste årene har produsert roboter for byggenæringen.

– Det vi har gjort, er å ta en relativt billig og enkel teknologi, som for eksempel en lift, og plassere høyteknologisk og presise verktøy på den. Det har for eksempel skapt muligheter for å bruke roboter til en svært nøyaktig boring av hull inne i bygg under oppføring. Dette er oppgaver som ellers ville ha betydd stor belastning rent HMS-messig for dem som hadde måttet jobbe med det, sier en av Nlink-gründerne, Konrad Fagertun.

Fagertun forteller at de er på jakt etter malere som gjerne vil inngå i et samarbeid med dem, og som ser muligheten for å kunne bruke roboter i det daglige arbeidet i årene som kommer.

– Vi tror at det kan komme til å bli svært forskjellige bruksområder for robotene innenfor maleryrket i fremtiden, men det er liten tvil om at de vil komme, sier Fagertun.

Kompetanse- og utviklingssjef Kari S. Wilsgård i MLF, uttaler i pressemeldingen at hun ser fram til å tilby medlemmene økt kompetanse når det gjelder digitalisering, ikke minst når det gjelder robotisering. Hun ser for seg at nettopp dette vil kunne komme til å bli en del av opplæringen i faget i fremtiden.

– Saken er at maleryrket, eller overflateteknikk som det heter nå, utvikler seg stadig, og det kommer fortløpende nye og spennende arbeidsfelt for dem som vet å satse for fremtiden. Vi i MLF kommer til å ha fullt fokus på digitalisering i tiden som kommer, slår hun fast.