<p>Denne roboten er blitt testet ut på AF Gruppens byggeplass i Bjørvika. Det er Scale Robotics fra Barcelona som har utviklet  roboten. Foto: AF Gruppen</p><p>Denne roboten er blitt testet ut på AF Gruppens byggeplass i Bjørvika. Det er Scale Robotics fra Barcelona som har utviklet  roboten. Foto: AF Gruppen</p>

Denne roboten kan finne opp mot 40 prosent avvik fra BIM til det faktisk bygde

Den ser ut som et fjernstyrt leketøy, men roboten som testes ut på AFs byggeprosjekt i Bjørvika kan bli en nyttig hjelper på norske byggeplasser fremover.

Konserndirektør for eiendom og energi i AF Gruppen, Andreas Jul Røsjø, synes testresultatene i Bjørvika er spennende.

Da AF i fjor sommer inngikk en 739-millioners kontrakt med Oslo S Utvikling om å bygge boliger i Bispevika i Bjørvika, sa konsernsjef Morten Grongstad at avtalen inneholdt ambisjoner om en kostnadseffektiv og innovativ bygging.

Et år senere ruller en robot på fire hjul rundt på byggeplassen med jevne mellomrom for å bistå med noen foreløpig enkle oppgaver i den enorme boligbyggingen som pågår i Bispevika.

– Vi har en test gående i dette prosjektet fordi prosjektet selv er motivert for å teste ut ny teknologi. Det som er interessant med Scaled Robotics, som har utviklet roboten, er at de prøver å lage en bru mellom det fysiske som bygges og den digitale informasjonen i prosjektet, sier konserndirektør for eiendom og energi i AF Gruppen, Andreas Jul Røsjø.

Fant store avvik

Han forklarer robotens brubygger-ambisjoner slik:

– De siste ti årene har vi hatt BIM-systemene digitalt innenfor vår industri, men evnen til å omsette det og faktisk gjøre prosjektet like digitalt der ute på byggeplass, det har vi ikke klart å få til. Denne lille roboten skanner omgivelsene til enhver tid, og registrerer om man bygger i henhold til det som faktisk står i BIM-modellen. Det man ser av testene så langt, er at den har potensial til å finne opp mot 30-40 prosent avvik mellom BIM-modellen og det faktisk bygde, sier Røsjø.

– Det neste steget blir derfor å finne ut hvordan næringen kan ta ett steg tilbake og sikre at man bygger riktig første gang, legger han til.

Roboten er ikke autonom ennå, men det kommer.

– Foreløpig kjøres den rundt for å se at vegger og ting bygges der de skal bygges, men neste gang den kommer på prosjektet så vil den være autonom, sier Røsjø.

Vil investere i oppstartsbedrifter

Nylig gikk AF Gruppen sammen med OBOS om å etablere investeringsarmen Construct Venture.

Sammen har de to selskapene planer å om investere for 80 millioner kroner oppstartsvirksomheter. Den første investeringen skjedde i norske Spacemaker.

AF Gruppen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å investere i det Barcelona-baserte selskapet Scaled Robotics.

– Vi har ikke formalisert noe angående investeringer, men det kan jo bli en realitet det også. Jeg synes uansett det er viktig å ha høy appetitt på denne type oppstartsbedrifter og teste ut konseptene deres i prosjektene våre. Det gir åpenbart en verdi for start-up-selskapene, men det gir jo også store verdier i det konkrete prosjektet, sier Røsjø.

Flere bedrifter med samme teknologi

Han understreker at det er flere selskaper som jobber med samme type teknologi som nå testes ut i Bjørvika.

– Vi kjenner til to andre selskaper som jobber med dette, og en av dem har utviklet en robot som kan gå i trapper. I tillegg har du aktører som norske Nlink som kan minne om det samme. Roboten til Nlink som skrur på plass takplater er også blitt testet ut i Bjørvika, sier Røsjø.

– Der har du for øvrig et annet spennende område for fysiske roboter, nemlig å ta bort arbeidsoperasjoner som er fysisk belastende for mennesker og øke HMS-fokuset i praksis, legger han til.

– Hvor ofte er roboten i Bjørvika i bruk i det daglige arbeidet?

– Den er ikke i daglig bruk og nå har den vært en uke eller to på prosjektet. I en startfase så er det testing som er hele poenget. Tanken er at vi som en potensiell fremtidig kunde skal gi alt det vi klarer å gi av innspill til hvordan produktet kan forbedres videre. Så dette er en kjempeviktig læringsprosess for både oss og ikke minst leverandøren som sitter på produktet. Men når den er endelig kommersielt i bruk, klarer jeg ikke å svare på, sier Røsjø.