Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .

LO tror årets lønnsoppgjør blir vanskelig

Leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding, har ingen tro på at partene i lønnsoppgjøret blir enige i forhandlingene som starter neste uke.

Mandag 12. mars blir kravene fra LO overlevert til NHO. Dagen etter starter forhandlingene. Bodding har ingen tro på enighet i de ordinære forhandlingene som avsluttes 22. mars.

– Det kommer til å bli megling og kamp helt til siste slutt. I år blir det jaggu vanskelig, sier Bodding til Dagens Næringsliv , en uke før forhandlingene starter.

Før den tvungne meglingen har LO levert plassoppsigelse for 200.000 av sine medlemmer i norsk industri, hotell- og restaurant og reiselivsbransjen.

– Vi har vært i samtaler med NHO om pensjon og økonomi allerede, men det blir ikke noe greie på det før vi kommer i megling, sier Bodding.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO har lagt fram tall som viste at arbeidstakerne har hatt reallønnsnedgang hvis man ser de siste tre årene under ett.

– Det er noen som henter ut lønnsgevinsten i andre deler av økonomien. Det er kraftig økende ulikhet i Norge, sier Bjørnstad til DN.

I Finansavisen slår Bodding fast at årets oppgjør blir konfliktfylt. Han sier det er utenkelig at årets oppgjør ikke fører til en endret avtale om AFP – avtalefestet pensjon.