En hovedmålsetning for samarbeidet mellom Spenncon og Nordic Demolition er å redusere kostnaden ved å ombruke hulldekker, og dermed gjøre det til et reelt alternativ for flere utbyggere i fremtiden. Foto: Øst-Riv.
En hovedmålsetning for samarbeidet mellom Spenncon og Nordic Demolition er å redusere kostnaden ved å ombruke hulldekker, og dermed gjøre det til et reelt alternativ for flere utbyggere i fremtiden. Foto: Øst-Riv.

Inngår samarbeidsavtale om ombruk av hulldekker

Spenncon og Nordic Demolition har inngått et samarbeid om ombruk av betongelementer i nye bygg.

Samarbeidet skal bidra til å redusere uttak av nye materialer og redusere klimagassutslipp for byggebransjen. En hovedmålsetning for samarbeidet er å redusere kostnaden ved å ombruke hulldekker, og dermed gjøre det til et reelt alternativ for flere utbyggere i fremtiden, skriver NG Group, som eier Nordic Demolition, i en pressemelding.

Britt Blom Marstrander, teknologi og utviklingssjef i Spenncon, sier selskapet jobber aktivt for å redusere byggeindustriens klimapåvirkning gjennom sirkulære løsninger og ombruk.

– I Norge har vi en egen standard for ombruk av hulldekker. Standarden, i kombinasjon med Spenncons ekspertise på hulldekker, gjør at kundene kan være trygge på at de ombrukte hulldekkene er vurdert, kontrollert og dokumentert på lik linje med nyproduserte hulldekker. De ombrukte hulldekkene har imidlertid betydelig lavere miljøbelastning, sier hun.

Are Strøm, CEO i Nordic Demolition, sier den høye vekten av betongelementer, gjør dette til det kanskje viktigste ombrukstiltaket for å redusere utslipp av klimagasser.

– Vi ser samtidig at kostnadene for ombruk av betongelementer har vært for høye til å være et attraktivt alternativ. Ved å kombinere Øst-Riv sin kompetanse på bærekraftig demontering, med Spenncons enorme kompetanse på bæresystemer, skal vi gjøre det mulig for flere byggherrer å velge grønne, ombrukte hulldekker i fremtidige prosjekter, sier han.

Thomas Lindseth, daglig leder i Øst-Riv, legger til at vi allerede har demontert over 3000 kvadratmeter med brukbare hulldekker i samarbeid med Mustad Eiendom, og som nå er kontrollerte av Spenncon og klare for montering.

– Vi opplever stor interesse for både miljøvennlig demontering og tilgang til ombrukte hulldekker, sier han.

Kathrine Lyngstad, administrerende direktør i Spenncon, fremhever at det er avgjørende å finne de mest rasjonelle metodene for ombruk for å lykkes.

– Det skal lønne seg å være bærekraftig, både for oss og kundene våre. Skal vi lykkes med det, må vi samarbeide åpent på tvers av verdikjeden i bransjen, og tørre å dele kompetanse. Vi ser frem til å ta en ledende rolle i ombruksmarkedet i et spennende samarbeid mellom Spenncon og Øst Riv/Nordic Demolition, sier hun.