<p>– Vi trenger flere tømrere, og dette er en fin anledning til å møte aktuelle kandidater, sier faglig leder Espen Kromlund i Tømrermester Kjetil Eriksen. Her tar han en titt på CV-en til Yassin Rafiq, som ønsker jeg en jobbfremtid i byggenæringen. Foto: Svanhild Blakstad</p>Mange håndtrykk ble utvekslet mellom arbeidsgivere og unge som vil inn i byggenæringen på rekrutteringsdagene på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild Blakstad- Vi trenger flere folk på betong i Oslo, og dette er en fin arena å rekruttere på, sier Terje Arnesen og Svein Johnny Eggen i HENT. Foto: Svanhild Blakstad– Dette er en fin mulighet for dem som aldri får vist seg frem og som kun blir et navn på en CV og en søknad. Bedriftene trenger lærlinger og ungdommene trenger jobb, og da er det fint at de kan møtes gjennom dette opplegget, sier faglig leder Kristoffer Søgaard i Opplæringskontoret for tømrerfag. Foto: Svanhild BlakstadByggmester Evensen deltok på Rekrutteringsdager på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild BlakstadSkanska var en av de store entreprenørene som deltok på rekrutteringsdager på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild Blakstad– Vi rekrutterer hele tiden og bare siste året har vi ansatt 45 nye medarbeidere. For øyeblikket har vi egentlig de folkene vi trenger, men vi finner alltids plass til en ekstra lærling hvis det er gode kandidater, sier lærlingansvarlig Morten Nordengen i BetonmastHæhre Boligbygg. Her i samtale med Richard Ekeberg, som var en av ti ungdommer som deltok på rekrutteringsdagen på Kuben.Rekrutteringsdager på Kuben yrkesarena, hvor arbeidsgivere fra byggenæringen møtte ungdommer som vil inn i bransjen. Foto: Svanhild BlakstadEntreprenørene diskuterte ivrig seg imellom på rekrutteringsdagen. Foto: Svanhild BlakstadRekrutteringsdager på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild BlakstadDet var hektisk aktivitet rundt bordene da entreprenrøer møtte ungdommer til speed-date på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild BlakstadRekrutteringsdager på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild BlakstadDaglig leder Harald Hansen i Opplæringskontoret for tømrerfaget holder infomøte for bedriftene som deltok på rekrutteringsdagen. Foto: Svanhild BlakstadDaglig leder Harald Hansen i Opplæringskontoret for tømrerfaget holder infomøte for bedriftene som deltok på rekrutteringsdagen. Foto: Svanhild Blakstad

Entreprenører speed-datet med arbeidsledig ungdom som vil inn i byggenæringen

Arbeidsledig ungdom som ønsker seg en jobb i byggebransjen fikk vist seg frem for en rekke entreprenører og byggmesterbedrifter på Kuben yrkesarena onsdag.

Kuben yrkesarena onsdag 30 mai kl 12: Gradestokken viser nærmere tretti enn tjue grader, og det summer av liv i bakgården på Oslos største yrkesskole. Håndtrykk veksles og CV-er skifter hender over utebenkene som arbeidsledig ungdom har bygget i løpet av de siste to dagene.

Unge på jakt etter jobb og entreprenørbedrifter på jakt etter lærlinger møttes under Rekrutteringsdagene på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild Blakstad

Det er rekrutteringsdager på Kuben, og denne onsdagen er det unge som har havnet utenfor det vanlige skoleløpet som skal få mulighet til å vise seg frem for potensielle arbeidsgivere. Dette skjer gjennom et samarbeid mellom NAV, Byggmesterforbundet, Oslo Håndverk- og industriforening og Oslo kommune og Opplæringskontoret for tømrerfaget.

Over to dager har ungdommene fått innføring i byggenæringen, kursing og opplæring med praktiske oppgaver, og på dag tre var det duket for treff mellom rekrutteringsvillige bedrifter og ungdommene.

– Byggenæringen trenger sårt faglært arbeidskraft og disse kandidatene trenger sårt jobb. Dette er gutter som har gått og stanget lenge i NAV-systemet, men som er veldig motiverte for å komme seg i jobb – og de ønsker seg til byggenæringen, sier faglig leder Kristoffer Søgaard i Opplæringskontoret for tømrerfaget til Byggeindustrien.

Det er 12 lærebedrifter fra ulike deler av bransjen som er tilstede på Kuben denne dagen.

– Vi er veldig godt fornøyd med oppmøtet, og det sier noe om viktigheten av rekruttering. Vi forventer ikke at alle kandidatene her i dag får tilbud om intervju eller jobb, men hvis vi greier 3-5, så er vi veldig fornøyde, sier Søgaard.

Drømmer om fagbrev som tømrer

En av ungdommene er Yasin Rafiq fra Oslo, som var ivrig opptatt i samtale med mange arbeidsgivere og fikk delt ut CV til alle.

– Jeg liker veldig godt å jobbe med tre, og drømmen min er å ta fagbrev som tømrer. Det er topp at vi får møte arbeidsgivere på denne måten, og det gir meg ekstra motivasjon til å følge drømmen min om å skaffe meg en jobb i byggenæringen, sier Rafiq.

Oslogutten har fullført VG1 og VG2 byggfag og har blant annet praksis med et bygge tilbygg for sine foreldre.

– Målet er å lærlingkontrakt med en av bedriftene. Når jeg har skaffet meg fagbrev er ambisjonen å fortsette å jobbe, og kanskje etter hvert ta mesterbrev, sier Rafiq.

Espen Kromlund, faglig leder i Tømrermester Kjetil Eriksen, var en av dem som snakket med Yasin og flere av de andre ungdommene.

– Vi trenger flere tømrere, og dette er et veldig bra tiltak for å møte aktuelle kandidater. Det er fint å få møte dem ansikt til ansikt, og de vi har snakket i dag virker veldig motiverte. Jeg håper virkelig at alle sammen får seg jobb, sier Kromlund.

HENT var en tre store entreprenørene som deltok, og de er også stadig på rekrutteringsjakt.

– Vi tar inn rundt ti lærlinger i året, men trenger flere lærlinger på betong i Oslo hvor vi har høy aktivitet. Betongfaget er ikke nok fremsnakket, og vi må ut på markedet for å få tak i litt eldre kandidater som er litt mer bevisst på hva de ønsker, sier lærlingansvarlig Svein Johnny Eggen.

Han mener at potensialet for å finne gode kandidater til bransjen er stor på slike arrangementer hvor arbeidsgiver kan møte ungdommene direkte.

– I dag har vi snakket med én som vi allerede har bestemt oss for å ta inn til intervju, så det blir spennende å se hvordan det går, sier Eggen.

Pilotprosjekt

Opplegget er et pilotprosjekt, og målet er at kandidatene skal gå direkte ut i et læreløp som leder til svennebrev.

– Dette er et måte å få ungdom ut av NAV-registrene og over i fast lønnet arbeid. Vi ønsker at prosjektet skal videreføres som et fast tilbud. Lærebedriftene etterspør ungdom som er motivert og interesserte, og det får de her. Det faglige i utførelsen kan de lære dem, avslutter Kristoffer Søgaard i Opplæringskontoret for tømrerfaget.

Disse bedriftene deltok på arrangementet på Kuben: Skanska Norge, Byggmester Evensen, BetonmastHæhre Boligbygg, Håndverkeriet, HENT, Tømrermester Kjetil Eriksen, Oslo Byggentreprenør, KF Entreprenør, Prosjektmester, Gilde Bygg og Beto Bygg.