Adm. dir. Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) er bekymret over at konsulentene leder et av landets aller største byggeprosjekter, Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum, for Statsbygg. Arkivfoto. 

BNL bekymret for at «høyt gasjerte supervisorer» utfordrer norsk tillitsmodell

Byggenæringens Landsforening karakteriserer utviklingen med innleide konsulenter i statens byggeprosjekter som uheldig og mener den ikke er bærekraftig i det lange løp.

Onsdag fortalte Byggeindustrien om Statsbyggs Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum til seks milliarder kroner som ledes av innleide konsulenter.

Siden oppstarten i 2014 har Statsbygg brukt 172,5 millioner kroner, inkludert mva, på å leie inn konsulenter til sin prosjektorganisasjon.

I den øverste prosjektledelsen er tre av seks personer innleid, blant annet de to øverste sjefene – prosjektdirektør Steinar Støre og assisterende prosjektdirektør Tom Erik Strøm.

Støre har alene kostet Statsbygg 10 millioner kroner fra 2016 og frem til august 2019.

I Byggenæringens Landsforening, som står midt oppi en opphetet debatt om innleie i byggenæringen generelt, reagerer de på opplysningene som kommer frem.

– Innleiedebatten i byggenæringen handler først og fremst om retten til et anstendig arbeidsliv og at bedriftene skal følge opp lover og regler. Men innleie av det jeg kaller «supervisorer» hos byggherrene er også en del av denne diskusjonen, selv om det reiser andre typer spørsmål, sier administrerende direktør Jon Sandnes i BNL til Byggeindustrien.

Utvikling som i Europa

Byggeindustrien har tidligere skrevet at flere store Bane NOR-prosjekter, blant annet på Follobaneprosjektet og på ERTMS-prosjektet, har brukt hundrevis av millioner kroner på innleide konsulenter i sine prosjekter. At det samme er tilfellet på nasjonalmuseet, overrasker ikke BNL-direktøren. Han karakteriserer utviklingen som uheldig.

– Dette er en trend man har sett i Europa over tid der han har supervisorer på byggeplassene for å peke og passe på at fagarbeiderne gjør det de skal. Det er en uheldig utvikling og ikke bærekraftig i det lange løp. I Norge har vi over tid bygget opp en modell der man har hatt fagarbeidere med kompetanse til å gjøre jobben de er satt til å gjøre, og da trenger man ikke et stort antall supervisorer for å passe på, sier Sandnes.

Vil ha flere faglærte

BNL-sjefen mener man er i ferd med å kompensere et underskudd av faglært arbeidskraft ute på byggeplass med konsulenter.

– Vi må få flere faglærte på byggeprosjektene våre. Da vil også behovet for toppbetalte supervisorer bli mindre, sier Sandnes.

Statsbygg har alene brukt 172,5 millioner på innleie i prosjektorganisasjonen sin på nasjonalmuseet. Hva tenker du om summene som kommer frem?

– Det er bekymringsfullt at man går i retning der en hverdag med høyt gasjerte supervisorer utfordrer hele den norske tillitsmodellen. Har du folk på byggeplass som vet hvordan de skal lese en tegning og hva som skal gjøres, så får du også kvalitet i et byggeprosjekt, sier Sandnes.

– Når det er sagt så har jeg stor respekt for at en byggherre får kapasitetsproblemer i en tid der de får mange store prosjekter i fanget samtidig. Men alle de store norske byggherre bør ha en langsiktig strategi der man i hovedsak sitter på kompetanse i eget hus. Hele innleiedebatten handler om at man skal ha bedrifter med egne ansatte. Det gjelder både de utførende, men også byggherrene. Det er en bedre modell som gir bedre prosjekter.

Når man ser kostnadene som er forbundet med å leie inn prosjektdirektør på nasjonalmuseet, klarer man da med dagens statlige lønnsregulativ å konkurrere med konsulentenes lønninger?

– Det kan være krevende. Går man for langt, så er det en utvikling som er vanskelig å bremse, mener Sandnes.

Statsbygg: Ikke strategi å leie inn

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør, Hege Njaa Aschim, avviste onsdag at de har som strategi å leie inn prosjektlederkompetanse.

– Vi skal ha egne ansatte og prosjektlederkompetanse internt hos oss, men på nasjonalmuseet så måtte vi hente inn ekstern kompetanse på grunn av endrede forutsetninger i prosjektet og hvordan vi ønsket at prosjektet skulle ledes. På dette tidspunktet hadde vi ikke ledig kompetanse i våre egne rekker som kunne gå inn og ta rollen som prosjektdirektør. De aktuelle interne kandidatene var opptatt med andre prosjekter, og dermed ble det en løsning der Støre ble leid inn, sa Hege Njaa Aschim.

Hun la til at Statsbygg har som policy å dekke 80 prosent av kritiske funksjoner med egne ansette, og at resten baseres på innleie.