– Regjeringen har som mål å gjøre bygge- og anleggssektoren fossilfri innen 2025. Forbudet er et viktig steg på veien, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Foto: Terje Pedersen / NTB

Innfører forbud mot bruk av mineralolje til byggvarme

Regjeringen innfører forbud mot å bruke mineralolje til oppvarming og tørking av bygninger under oppføring og rehabilitering fra 2022.

Det kommer frem i en pressemelding fra Klima- og miljødepartementet mandag.

– Regjeringen har som mål å gjøre bygge- og anleggssektoren fossilfri innen 2025. Forbudet er et viktig steg på veien, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i meldingen.

Forbudet er forventet å redusere utslippene av klimagasser med om lag 80.000 tonn i året i perioden frem til 2030.

– Forbudet kan også gi andre gunstige effekter, som redusert luftforurensing på byggeplassene og i byene, skriver regjeringen.

For å gi næringa og markedet tid til å omstille seg, vil ikke forbudet tre i kraft før 1. januar 2022. Forbudet vil ikke gjelde oppvarming av fritidsboliger eller produksjonslokale. Det vil heller ikke gjelde bygninger der målet med oppvarmingen er å forebygge skade etter for eksempel flom eller lekkasjer.

– Det finnes allerede flere fornybare alternativer til mineralolje, for eksempel fjernvarme, elektrisitet og biobrensel. Regjeringen forventer fremover en positiv utvikling i markedet for fornybare energiløsninger, særlig som følge av oljefyrforbudet som trådte i kraft i 2020, skriver departementet.

Les hele forskriften her