Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

SSB tror på lav rente og økte boligpriser

Statistisk sentralbyrå tror renta vil holde seg rekordlav lenge og spår økte boligpriser

I sine prognoser for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2023, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) at norsk økonomi ser ut til å ta seg opp etter nedstengningen i mars.

De forventer at lavere internasjonal etterspørsel og lav oljepris vil prege den økonomiske utviklingen, og ser for seg lave renter og høye boligpriser i flere år fremover.

I løpet av de siste månedene har Norges Bank satt ned styringsrenta tre ganger med til sammen 1,5 prosentpoeng til 0 prosent. I tillegg er det vedtatt flere tiltak for å redusere lånekostnadene og bidra til å opprettholde aktivitet gjennom nye utlån til virksomheter.

– Renta ventes å være rekordlav lenge, men vi tror på en forsiktig renteoppgang fra 2022, sier forsker Thomas von Brasch i pressemeldingen fra SSB.

Ved utgangen av 2023 ventes det at styringsrenta er 0,75 prosent. Dette er fremdeles langt lavere enn hva som kan anses å være et normalt rentenivå på mellom 2 og 3 prosent.

Økte boligpriser

SSB skriver at selv om realrentene nå er lave, ser de for seg et moderat fall i boligprisene gjennom deler av 2020.

Utsiktene til lavere realinntektsvekst, sammen med noe lavere befolkningsvekst og fortsatt stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen, er årsaken til dette.

I 2021 antyder SSB en forsiktig oppgang i boligprisene i 2021, før det stiger videre.

– I 2022 og 2023 vil aktivitetsutviklingen i norsk økonomi normaliseres samtidig som renta fremdeles ventes å være på et lavt nivå. Dette bidrar til en vekst i boligprisene på rundt 3 prosent i disse årene, sier forskeren.

Bedring i arbeidsmarkedet

Etter at antall helt arbeidsledige steg fra 65.000 til om lag 300.000 fra 10. til 31. mars (inkludert permitterte), har antallet avtatt gradvis. Nå ligger tallet på i overkant av 170.000.

SSB venter at bedringen i arbeidsmarkedet vil fortsette den kommende tiden.

– Målt ved Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU), ventes arbeidsledigheten å bli vel 5 prosent som årsgjennomsnitt for 2020. Deretter vil arbeidsledigheten falle gradvis til drøye 4 prosent i 2023, sier von Brasch.

Lav lønnsvekst

I sin prognose forventer SSB også svak lønnsvekst i flere år fremover.

Som følge av koronapandemien ble årets inntektsoppgjør utsatt, og ny oppstart er satt til 3. august. Ettersom forhandlingene skal gjennomføres i en situasjon med høy arbeidsledighet, og lavere aktivitetsnivå internasjonalt og for eksportrettede virksomheter, tror SSB på et forholdsvis lavt tarifftillegg i år.

«Vi ser for oss at veksten i gjennomsnittlig årslønn blir 2 prosent i både 2020 og 2021. Det innebærer at reallønna øker i 2020. Med noe tiltakende inflasjon neste år, innebærer dette at reallønna faller i 2021, om lag like mye som den antas å ville øke i 2020. I 2022 og 2023 ventes reallønnsveksten å ligge i overkant av 1 prosent», skriver SSB.

Enormt tilbakeslag

Utbruddet av koronaviruset og de påfølgende smitteverntiltakene har medført et enormt tilbakeslag i norsk økonomi.

Ifølge nasjonalregnskapet falt BNP Fastlands-Norge med 4,7 prosent fra mars til april, og var dermed 11,4 prosent lavere i april enn i februar.

– Norsk økonomi er i en dyp krise, men utsiktene har bedret seg de siste ukene. Siden våre forrige prognoser fra april har vi oppjustert veksten for 2020 med hele 1,4 prosentpoeng, sier von Brasch.

– Det betyr at BNP Fastlands-Norge ventes å falle med knappe 4 prosent i 2020.