- Oslos byggforetak gjør en fantastisk jobb, men for å sikre at vi har sterke fagmiljøer som kan forvalte og bygge fremtidens bygg, mener vi dette er et riktig og nødvendig grep, sier Marthe Scharning Lund.

Slår sammen Undervisningsbygg, Omsorgsbygg, Kultur- og idrettsbygg og Boligbygg

Byrådet i Oslo foreslår å slå sammen Undervisningsbygg, Omsorgsbygg, Kultur- og idrettsbygg og Boligbyggs utbyggingsvirksomhet til ett nytt foretak - Oslobygg KF.
Det nye foretaket skal forvalte 2,5 millioner kvadratmeter og nærmer seg størrelsen til Statsbygg.

- Oslos byggforetak gjør en fantastisk jobb, men for å sikre at vi har sterke fagmiljøer som kan forvalte og bygge fremtidens bygg, mener vi dette er et riktig og nødvendig grep. Vi må opprettholde og styrke fagmiljøer innen digitalisering, innovasjon, miljø og sentrale støttefunksjoner. Ett langt større foretak vil også alltid ha prosjekter som er spennende nok til å beholde de flinke folka våre over tid, sier Marthe Scharning Lund, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune (Ap), i en pressemelding.

Sterkere kompetansemiljøer
I meldingen skriver Oslo kommune at sammenslåingen av foretakene gjør at man får samlet og styrket kompetansemiljøene.

- Det er store likheter mellom eiendomsforetakene; alle forvalter, drifter og vedlikeholder formålsbygg, og alle har byggherreorganisasjoner med ansvar for planlegging, prosjektering og gjennomføring av ulike byggeprosjekter.

- Vi ønsker oss både mer robuste fagmiljøer og felles satsning på bl.a digitale modeller av bygg. Større fagmiljøer kan opparbeide spisskompetanse på sentrale fagfelt og kunne se de kommunale behovene i sammenheng, sier Lund.

Miljøambisjoner
Byrådet har store ambisjoner for miljøet og 95 prosent av utslippene skal bort innen 2030.

- Byggebransjen er en stor utslippskilde og det er avgjørende at Oslobygg er pådriver for bærekraft, miljø og klima slik at klimautslippene fra bygg reduseres, skriver kommunen.

- Oslo vokser og vi er en by med begrenset plass. Som landets nest største byggherre og eiendomsaktør skal vi trekke hele byggebransjen i en mer miljøvennlig retning og være ledende i å bygge teknologisk avanserte bygg. Vi mener at et samlet foretak står bedre rustet til å sørge for smartere bygging og bedre løsninger for brukerne, sier Marthe Scharning Lund (A), byråd for næring og eierskap.

Sambruk og byutvikling
Veksten i Oslo gjør at det er mangel på kommunale tomter, og det pekes på at det er kostbart å kjøpe tomteareal for å dekke kommunens behov fremover.

- Vi må i større grad utnytte tomtene våre til flere formål. Et samlet foretak med felles ressurser og kompetanse vil lettere kunne planlegge for flere formål i samme prosjekt og føre til enhetlig, rimelig og hensiktsmessig drift av sambrukseiendommer, sier Lund.

Har forventninger til byggebransjen
En sammenslåing av foretakene vil gi en styrket markedsposisjon.

- En stor innkjøper som stiller felles krav til løsningene, vil kunne bidra til at leverandørmarkedet ser forretningsmuligheten som ligger i å satse på bærekraft og innovasjon, skriver kommunen.

- Byggebransjen kan forvente en mer krevende kunde. Foretakene skal investere for 36 milliarder de neste fire årene. Det gir forutsigbarhet for byggebransjen og en anledning for oss til påvirke leverandørmarkedet til å satse på bærekraftige bygg. Dessuten vil ytterligere bekjempelse av sosial dumping og arbeidskriminalitet fortsatt stå høyt på vår agenda, sier Lund.

Dagens foretak fortsetter som i dag inntil de ved avslutning av gjennomføringsfasen blir overført til Oslobygg KF. Byrådets forlag skal behandles i bystyret.

Nøkkeltall:
Forvaltningsareal Oslobygg: 2,5. mill. kvm.
Antall ansatte Oslobygg: 500 - 600