Tilbyr krisehjelp til hyttefolk i hagetrøbbel

Hyttefolket drømmer om late dager når de setter seg i bilen med kurs mot hytta, men åtte av ti opplever hagemarerittet når de kommer frem.

Da møtes de av nedgrodde og knusktørre hyttehager med akutt behov for pleie. Dermed kan de glemme drømmen om late dager i hengekøya. Men i år kan hytteeierne puste lettet ut når feriegartneren fra Plantasjen tilbyr krisehjelp til hyttefolk i hagetrøbbel helt gratis.

I store deler av fellesferien stiller Plantasjen deler av sitt gartnerkorps til rådighet. Gartnerne står klare til utrykning fra og med mandag 6. juli. I følge undersøkelsen har over 500.000 nordmenn hyttehager og over 400.000 av disse står nå overfor sommerens første møte med en overgrodd hage og kan dermed glemme drømmen om en avslappende feriestart.

- Vi skal lære norske hytteeiere hvordan de med enkle virkemidler kan gjøre hyttehagen til en lettstelt og vakker ramme rundt hytta. Hagen trenger ikke å være en slitsom ferietyv. Det ligger mye kunnskap bak en god hage, men når hyttefolket først går i gang vil hagearbeidet gå som en lek, sier Glenn Morten Martiniussen, som har fått jobben som feriegartner i Plantasjen. Neste uke legger han ut på redningsaksjon fra Oslo og helt opp til Trondheim for å redde norske hyttehager fra ferieforfall.

Åtte av ti opplever hagemarerittet
Mens hyttefolket drømmer om late dager i hengekøya når de setter seg i bilen med kurs mot hytta, er det som venter dem når de kommer frem alt annet enn avslappende. En fersk undersøkelse som er gjennomført på oppdrag av Plantasjen viser at åtte av ti hytteeiere blir møtt av busker, kratt, mose og ugress når de ankommer hytta for første gang.

- Vi skal bruke fellesferien til å skape hageglede hos hyttefolk i hagetrøbbel. Sammen skal vi få smilet tilbake til hagen og gjøre hytte-Norge enda litt hyggeligere, sier feriegartneren. Undersøkelsen viser at de aller fleste av oss er opptatt av hagen. 72 prosent sier at det er viktig for dem at sommerhagen ser fin ut, og nesten halvparten av de spurte bruker over en hel uke på hagearbeid hver sommer.

Hyttehagen har ufortjent dårlig rykte
Feriegartneren har i årenes løp møtt mange fortvilte hytteeiere. Han er ikke overrasket over undersøkelsen som beskriver hytteeiernes frustrasjon over nedgrodde hager.

- Vi drømmer om sol og sommer på hytta, men gleden blir snudd til fortvilelse når vi kommer frem til hytta og ser alt som må gjøres. Hyttehagen har fått ufortjent dårlig rykte. Sannheten er at hageflekken rundt hytta byr på nye og spennende muligheter. Jeg vil lære hyttefolket å glede seg over at det spirer og gror i hyttehagen slik at de tar vare på de små sommerøyeblikkene, sier han.

Ring krisetelefonen og få hjelp
For at hyttefolk skal få hjelpen de trenger har Plantasjen opprettet en egen krisetelefon for hytteturister i hagetrøbbel. Alt de trenger å gjøre er å ringe krisetelefonen på 57 83 11 11 for å legge inn en søknad om å få feriegartneren på besøk. De hagene som virkelig trenger akutt hjelp, får besøk av feriegartneren som står i spissen for sommeraksjonen til Plantasjen.

- Vi rykker ut med gartnerbilen og hjelper hyttefolket der de er. Vi tar med oss hardføre planter, redskaper og kunnskap for å gjøre hyttefolket i stand til å ta vare på hyttehagene sine. I tillegg hjelper vi dem med selve arbeidet og de betaler ingenting for verken arbeidet eller plantene, sier feriegartneren.

Vil skape sommerparadis i hyttehager
Feriegartneren vet alt om hva som skal til for å forvandle en nedgrodd hage til et blomstrende sommerparadis.

- Jeg vil avlive myten om at hagearbeid og vedlikehold på hytta ødelegger ferieidyllen. Sannheten er at trivselen stiger når vi kan rusle rundt på hyttetomta, stelle sommerblomster og gjøre det enda triveligere rundt oss. Vi må bare lære oss noen enkle grepene slik at hagen ikke tar styringen over fritiden vår, sier Glenn Morten.

Slik får du gratis krisehjelp i hyttehagen
Alt du trenger å gjøre for å søke om feriegartnerens tjenester er å ringe Plantasjens krisetelefon for hytteeiere på telefon 57 83 11 11, sende en MMS med bilde av hyttehagen din til 2404 med kodeord "plantasjen" eller sende et bilde på e-post til gartner@plantasjen.no.

De hyttehagene som har størst behov for omsorg plukkes ut og vil få besøk av feriegartneren og teamet hans. For mer informasjon om feriegartneren og hans reiserute rundt i Norge gå inn på www.Plantasjen.no.

Hvis hagekrisen din ikke er stor nok til at du får gratis krisehjelp, kan du kjøpe deg feriegartnerbistand på nettauksjonen www.qxl.no Her selges feriegartnerens tjenester på auksjon fra en krone. Inntektene går uavkortet til Naturvernforbundets arbeid for bevaring av norske skolehager.

Hit kommer feriegartneren
For å hjelpe ferierende nordmenn i de områdene med flest hytter, legger feriegartneren ut på en landsdekkende turne fra Oslo-Trondheim. Turneen starter i Oslo 6. juni og avsluttes i Tønsberg 19. juli. Her har du hele reiseruten:

• 6. juli: Oslo
• 7.- 8. juli: Kristiansand
• 9. - 10. juli: Stavanger
• 11.-12. juli: Bergen
• 13.-14. juli: Trondheim
• 16.-17. juli: Fredrikstad
• 18.-19. juli Tønsberg