Hvordan får jeg en naturlig flora på hyttatomta?

Hei, har nylig flyttet inn i nyoppført hytte. Jeg har en relativ stor tomt som jeg ønsker å bevare mest mulig naturlig med små naturblomster, lyng etc. Det ligger mye stein, stort og smått, og en del kvister der. Kan jeg bruke den jorden som er der, og kan jeg så naturplanter?

Hilsen Øivind

Hei Øivind og gratulerer med ny hytte! Så bra at du vil bevare det naturlige miljøet rundt hytta. Du skal beholde og fortsette på det jordsmonnet som allerede er der, og se deg rundt etter den floraen som allerede vokser rundt hytta.

Jeg vet ikke hvilken høyde over havet og hvilket klima hytta ligger i, men hvis du er på jakt etter å så blomster, så kan du sanke frø fra de nærliggende plantene og så dem på sensommeren. De fleste slike frø kommer neste sommer - kanskje bare med en bladrosett men så på andre året vil de blomstre - hvis de trives. Husk å så i samme type jordsmonn som der morplanten vokste.

Lyng kan du kanskje flytte fra ytre deler av tomten og plassere nærmere hytta, hvis ønskelig. Det er viktig at du, som du sier, ikke blander inn planter som ikke hører til i de opprinnelige omgivelsene.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen