- Har ambisiøse sykkel-mål

- Vi har et ambisiøst mål om å doble syklingen fra dagens fire prosent til åtte prosent på landsbasis. Det er realistisk at målet nås i løpet av neste NTP-periode (2014-2023), sier avdelingsdirektør Jan Fredrik Lund i Vegdirektoratet.

Finn fram sykkelen, det er vår!

Nå er det vår i luften. Fuglene synger, gåsungene blomstrer, og vi er i gang med å feie sykkelvegene. Det er på tide å ta fram sykkelen.

Det kan være smart å starte med en liten vårsjekk av sykkelen. Få tak i en gammel oppvaskbørste, ei bøtte med vann og oppvaskmiddel. Så vasker du bort gammelt støv og skitt. Smør kjedet, og gi girvaiere og bremsevaiere et par dråper olje.

Pump opp godt med luft i dekkene og sjekk at bremsene virker. Skal du sykle i mørket, må du passe på at du har lys på sykkelen. Er dekkene eller bremseklossene veldig slitte, finner du alltids et sykkelverksted, eller en sykkelbutikk i nærheten med hjelpsomme folk.

La bilen stå

Så er det bare å bestemme seg for å la bilen stå. Gi deg selv tid til å vende deg til å sykle. Starter du ”fra bunnen av” risikerer du å kjenne litt i knærne de første gangene, men ta det med ro i starten. Etter hvert klarer du det meste. Det er viktig å nyte turen. Tenk på at selve tiden du bruker til å sykle er verdifull. Hverdagen blir roligere, sykkelturen kan bli noe å glede seg til.

Ikke la deg irritere av andre trafikanter. De fleste bilførere er høflige og hensynsfulle, men pass på å bli sett. Se de andre trafikantene i øynene og gi de et smil. Da er du sikker på at de ser deg, og du får garantert et smil tilbake.

Sykling er mykt for kroppen

Det skal lite fysisk aktivitet til for å oppnå store helsegevinster. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler 30 minutters aktivitet om dagen. Da er det ikke snakk om knallhard trening, men for eksempel en sykkeltur til og fra jobb.

Sykling er en enkel og skånsom form for mosjon. Når du sykler bruker du de store muskelgruppene. Likevel er sykling mykt for kroppen. Du utsettes ikke for de samme belastningsskadene som for eksempel ved jogging.

Raskere enn du tror

Den enkleste måten å bli fysisk aktiv på er å legge mosjonen inn i de daglige rutinene. Da er en sykkeltur til og fra jobb en genial løsning. Det går sannsynligvis fortere enn du tror. Visste du at du sykler hele fem kilometer på ett kvarter? Dessuten vil du oppleve tiden du sykler som god tid. Vegvesen.no

Det er vegvesen.no som  skriver dette.

Den siste reisevaneundersøkelsen fra 2009 viste at sykling hadde svak tilbakegang som transportform fra fem til fire prosent på landsbasis. Nedgangen er størst blant barn og unge mellom 13 og 17 år.

I etatens forslag til Nasjonal transportplan holder man derfor fast på målene fra 2010-2019-planen. En sykkelandel på åtte prosent på landsbasis må bety at andelen i byene ligger på 10 – 20 prosent fordi det er her det er lettest å få folk til å sykle.

I NRK-Dagsnytt i morges forstås dette som at “det haster ikke med å få flere av oss til å bruke sykkelen”. Generalsekretær Rune Gjøs i syklistenes landsforbund sier at det viser en veldig liten ambisjon når man bare flytter på målene.

- Vi har sett på utviklingen og beskrevet det vi tror er mulig å oppnå, sier Jan Fredrik Lund. Det er vårt klare budskap at flere må sykle og gå. Vi mener ikke at man må utsette satsingen på sykkel, slik NRK påstår. Sykling vil bli en viktigere transportform når presset på både vegnettet og kollektivtrafikken øker i mange byer som en følge av befolkningsveksten.

Å få til sykling er et samvirke der kommuner og fylkeskommunene spiller en viktig rolle. Vi ser gjerne at vi sammen når målene raskere, sier Lund.

Foredringer er underveis: Oslo kommunes sykkelveiprosjekt opplyste til Aftenposten tirsdag 7. mars at 10 490 meter ny sykkelveg skal bygges i år. Da medregnes prosjekter som hadde oppstart i 2011 og får oppstart i løpet av innebærende år.