For store krav til småbedriftene

For stort kapitalkrav, revisjonsplikt og begrensede rettigheter til sykepenger gjør at mange vegrer seg for å starte egen bedrift.

Veien frem til egen bedrift er lang og tung for mange. Det fremgår av en ny rapport fra Rambøll Management Consulting AS på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet. Statsråd Trond Giske lover at funnene vil bli tatt på alvor og at rapporten vil føre til konkrete endringer for gründere.

- Det er klart vi har tenkt til å gjennomføre tiltak. Vi hadde ikke bestilt en rapport hvis den ikke var ment å lede til handling, og det allerede i år, sier Giske.

Han er opptatt av å støtte oppunder gründerne.

- Meldingen fra bedriftene selv er soleklar, det er ennå ikke enkelt nok å starte egen virksomhet. Vil vi ha nyskaping, må vi legge bedre tilrette. De menn og kvinner som starter og utvikler bedrifter bidrar til å skape de verdiene vi alle skal leve av. Utfordringene de peker på er rammebetingelser i regelverket, som revisjonsplikt, et for stort kapitalkrav og begrensede rettigheter til sykepenger. Vi ville ha de konkrete erfaringene fra gründerne selv dokumentert og systematisert, når vi nå skal bestemme oss for hvor det er viktigst å få på plass forbedringer, sier Giske.

Undersøkelsen er gjennomført blant personer som nylig har startet egen bedrift. Målet har vært å få mer kunnskap om hvilke utfordringer de møter i oppstartsfasen, hvordan myndighetenes involverer seg samt å få innspill til mulige forbedringer.

Rapporten blir nå sendt bredt ut på høring.