Utvidelse av naturreservater i Tønsberg

Direktoratet for naturforvaltning (DN) foreslår at Ilene og Presterødkilen naturreservater i Tønsberg kommune blir utvidet med til sammen 399 dekar for å styrke vernet av våtmarkene og fuglelivet.

 

Begge naturreservatene ligger inntil Tønsberg sentrum og har siden 1985 hatt status som Ramsar-område, det vil si våtmarksområde av internasjonal betydning spesielt for fuglelivet.

Hvis Miljøverndepartementet slutter seg til DNs forslag, får Ilene naturreservat et areal på 1.084 dekar og Presterødkilen 1.087 dekar. Mesteparten av den foreslåtte utvidelsen gjelder grunne sjøområder.

DN påpeker at våtmarker er truede naturtyper både nasjonalt og internasjonalt, og at områdene er særlig utsatt for utfylling og nedbygging. Verneverdiene beskrives slik i forslaget til Miljøverndepartementet:

«Ilene og Presterødkilen er våtmarksområder av særlig betydning for fuglelivet. De er begge gruntvannsområder hvor vassdrag munner ut i sjøen. Det er meget høy produksjon av så vel planter som vannlevende dyr. Områdene er verdifulle for fugler på trekk, særlig vadefugl, ender, gjess og svaner. I randsonene med takrør finnes en rekke fuglearter med levesett tilpasset denne naturtypen.»