Viktig at man utbedrer bygg som skal bevares

- Det er flott at Byggeindustrien engasjerer seg så sterkt når det gjelder den tiltakspakken vi nå må få på plass, sier Svein Bjørberg i Multiconsult. Han har stått sentralt i det kartleggingsarbeidet som er foretatt for å vise hvilke enorme behov vi har når det gjelder rehablilitering av offentlige bygg.

 

- Det er et par forhold som også er en konsekvens man skal passe på, sier Bjørberg.

Det er:
• I vår rapport til KS har vi skissert to alternativ. Uansett så er det et "må"-behov på 60 mrd kr. (+ 13 mrd til kirkebygg). Men en del av disse byggene har gått ut på dato rent funksjonelt samtidig som de ikke har tilpasningsdyktighet, dvs de skal rives / selges. Derfor bør kommunene nå sette i gang en registrering av hvilke bygg dette er slik at de ikke starter utbedringer på bygg som i neste runde ikke skal benyttes.
• Vi kartla i 127 kommuner. Alle de har nå oversikt over sin status sammenlignet med landsgjennomsnittet. Men alle de andre 300, hva har de?. De burde oppfordres til å starte sitt kartleggingsarbeid.
• Om myndighetenes mål om å sette i stand alle fredede / vernede bygg innen 2020 i tillegg til vernede bygg generelt så må det også satses på intensiv opplæring av fagfolk innen tradisjonelt håndverk. Dette må  entreprenører og mesterbedrifter også gripe fatt i, sier Bjørberg.