Tror Sveriges sentralbank endrer kurs

Sveriges sentralbank har i løpet av to uker satt ned renta med hele 1 prosentpoeng. Det tyder på en helt ny rentelinje, mener eksperter.

Riksbanken senket torsdag styringsrenta med overraskende 0,5 prosentpoeng på grunn av finanskrisen. Svenske økonomer hadde ventet et kutt på et kvart prosentpoeng og er svært overrasket over det enkelte mener er en helt ny linje fra sentralbanken.

- Man har helt enkelt byttet fokus, sier makroøkonom i Nordea, Bengt Roström.
Han mener at Riksbanken nå ikke lenger prioriterer å holde inflasjonen nede, slik den har gjort tidligere.

- Dette er en klar endring av Riksbankens måte å tenke på, sier han.

Flere kutt
Styringsrenta ligger nå på 3,75 prosent, og i løpet av de neste seks månedene regner Riksbanken med å sette den ned med ytterligere 0,5 prosentpoeng.

- Kuttet er ment å redusere effektene av finanskrisen på realøkonomien og samtidig bidra til å holde inflasjonsmålet på 2 prosent, kunngjorde banken torsdag.

Men den advarer mot å tro at rentekutt kan løse alle problemer, selv om det kan bidra til å lette presset på bedrifter og husholdninger.

Blant annet kan svenskene vente seg en markant økning i arbeidsløsheten, som Riksbanken mener vil ligge på 7,6 prosent i 2010.

En fersk undersøkelse viser at svenske selskaper er i ferd med å trappe ned sine investeringsplaner kraftig. Nesten 60 prosent mener at risikoen for å miste kunder har økt i løpet av høsten, ifølge næringslivsorganisasjonen Svenskt Näringsliv.

Inflasjon
Det er bare to uker siden Riksbankens forrige rentekutt på 0,5 prosentpoeng. Da var det snakk om en samordnet aksjon med blant annet USA og eurolandene. Men dette var altså ikke nok, ifølge Riksbanken.

Nå tror enkelte på at sentralbanken vil kutte renta enda mer enn hva den varslet torsdag.

- Vi tror den vil gå så langt ned som til 2,25 prosent innen september neste år, sier sjefanalytiker i Svenska Enskilda Bank (SEB), Henrik Mitelman.
Rentekuttet kommer til tross for at Sverige sliter med høy inflasjon. Helt siden november 2007 har prisstigningen vært over sentralbankens øvre grense på 3 prosent.

Riksbanken tror inflasjonen vil svekkes neste år, men tar høyde for at vurderingen er usikker på grunn av finanskrisen. Og hvis inflasjonen holder seg høy og kronekursen blir svak, må trolig renta opp igjen.

Nordea fornøyd
Tre svenske banker, Nordea, Swedbank og SEB, la torsdag fram resultatet for årets tredje kvartal.

For SEB var resultatet dårligere enn forventet, noe som ifølge bankkonsernet skyldes lavere inntekter og større tap på lån. Nettooverskuddet falt til 1,51 milliarder svenske kroner, mot 3,10 milliarder for ett år siden. SEB varsler samtidig at 500 arbeidsplasser forsvinner, det vil si 5 prosent av staben i Sverige.

Både Nordea og Swedbank kunne samtidig legge fram bedre resultater enn forventet. Nordea sier seg svært fornøyd med resultatet selv om tapene på lån er store og banken tjener mindre enn før.

Også Swedbanks overskudd er mindre enn i samme periode som fjor, men ikke så lavt som ekspertene ventet.