LO-krav om AFP vil koste 15 milliarder kroner årlig

LOs krav om at AFP-pensjonister skal få fritak for å jobbe lenger i takt med høyere levealder for å få full pensjon, vil koste opp mot 15 milliarder kroner årlig.

 

Hovedhensikten med reformen er å skape et bærekraftig system og hindre at pensjonsutgiftene i framtiden løper løpsk. Innsparingen skal etter planen skje ved at arbeidstakere med økende levealder må jobbe litt lenger for å få full pensjon. Dette kalles levealdersjustering.

For 2050 er innsparingen beregnet til rundt 30 milliarder kroner årlig. Men hvis LO får gjennomslag for sitt krav om at levealdersjustering ikke skal gjelde for AFP-pensjonistene, blir statens innsparing plutselig halvert fra 30 til 15 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Statssekretær Jan Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener pensjonsreformen vil bli undergravd hvis store grupper blir unntatt fra levealdersjusteringen.

LO vil ikke kommentere tallene som Aftenposten viser til, fordi LOs krav til tariffoppgjøret ennå ikke er utformet i detalj.

Direktør Finn Bergesen jr. i Næringslivets Hovedorganisasjon nekter å tro at LO vil fremme et krav som betyr utgifter på 15 milliarder kroner i året. Han mener problemstillingen er fullstendig uakseptabel, og tror rett og slett ikke at LO vil lansere et så kostbart krav i lønnsoppgjøret.

- Jeg vil neppe tro at dette kravet blir fremmet, sier Bergesen, som mener et slikt krav vil undergrave hele pensjonssystemet.