Økt energibruk i næringsbygg

En ny rapport fra Enova viser at energibruken i næringsbygg fortsatt øker, på tross av at regjeringen i snart ti år har jobbet for å redusere forbruket i slike bygg, skriver Aftenposten.

Det var i 1997 at regjeringen satt seg som mål å kutte energiforbruket i næringsbygg med 20 prosent. Ti år senere viser en stor Enova-undersøkelse at forbruket fortsatt øker.

Undersøkelsen som ble utført i 2006 viser at tallene har steget i gjennomsnitt 20 prosent i kontorbygg, og at man i nye bygg kan komme helt opp i 40 prosent. Enova trekker frem pene og designriktige bygg som verstingene.

- Vi har respekt for at god design betyr mye, men mange pene bygg er lite klimavennlige. Det er et stort sprang fra det arkitektene leverer i dag, til at vi blir fornøyde. Dessverre blir energieffektiviteten i alt for liten grad prioritert, sier Frode Olav Gjerstad i Enova til Aftenposten.

NAL-president Jannike Hovland innrømmer at bygg med stor bruk av glass er med på å dra opp forbruket, men savner også en større etterspørsel fra oppdragsgiverne av energieffektive bygg.