Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Norsk Stålforbund vil klimakompensere for bruk av stål

I dag lanseres satsingen Grønt Stål som gjør det mulig for klimakompensere for bruk av stål gjennom skogplanting.

Skogplantingen skjer i et langsiktig, bærekraftig prosjekt sammen med Zero Mission. Bak satsingen står Norsk Stålforbund og Mekaniska Verkstädernas Riksförbund (MVR).

- Det viktigste vi som bransjeorganisasjon kan gjøre for miljøet, er å hjelpe våre medlemmer til å redusere deres klimapåvirkning, sier Kjetil Myhre, daglig leder i Norsk Stålforbund i en pressmelding.

I tillegg til å redusere energibruken har stålindustrien  ifølge pressemeldingen jobbet for å redusere miljøpåvirkningen og materialmengden ved å bruke moderne høyfaste stål. Samtidig arbeider SSAB, LKAB og Vattenfall med langsiktig utvikling av metoder for fullstendig karbondioksidfritt stål i prosjektet HYBRIT.

- Dette arbeidet fortsetter selvfølgelig, og det ser veldig lovende ut, men det tar tid og vi må bremse CO2-økningen i atmosfæren allerede nå, sier Myhre.

Derfor lanseres nå muligheten for klimakompensert bruk av stål gjennom et Plan Vivo-sertifisert treplantingsprosjekt i Bolivia med hjelp av selskapet ZeroMission. Dette går under navnet Grønt Stål. Cirka 17 prosent av økningen i karbondioksid i atmosfæren skyldes ifølge FNs klimapanel, IPCC, avskoging.

- Å plante trær og motvirke avskoging er en av de mest effektive metodene som finnes for klimakompensasjon, ved at det både reduserer utslippene og tar opp karbondioksid fra atmosfæren, sier Claire Wigg, administrerende direktør i ZeroMission.

I prosjektet Grønt Stål samarbeider Norsk Stålforbund og MVR med Sinf, Stål & Mekangruppen, Plåt & Ventföretagen, Svensk Byggplåt, Den Norske Stålgruppen, Industrigruppen Stål & Fasade, Norsk Forening for Stålkonstruksjoner og Stål og Metallgrossistenes Forening.